⏱️
6 min

Ontdek de psychologie achter succesvolle Employer Branding

Bo ter Huurne

·

March 14, 2024

Employer Branding, het proces waarbij een organisatie zich positioneert als een aantrekkelijke werkgever, is veel meer dan alleen een marketingstrategie. Het gaat eigenlijk over hoe medewerkers en toekomstige collega’s een bedrijf zien en ervaren, en daar komt interessant genoeg een stukje psychologie bij kijken.


Het is belangrijk om te weten hoe psychologie een rol speelt bij het opbouwen van een goed bedrijfsimago als werkgever. Dit helpt ons te begrijpen wat medewerkers willen en motiveert, wat weer belangrijk is voor het maken van een bedrijfsimago dat echt bij hen past.

De kracht van sociale identiteit

Volgens de Sociale Identiteitstheorie, identificeren mensen zich met groepen (zoals een organisatie) om hun zelfbeeld te verbeteren. Een sterke employer brand creëert een gevoel van trots en verbondenheid onder medewerkers, wat leidt tot verhoogde loyaliteit en tevredenheid. Een werknemer die zich identificeert met de positieve waarden en imago van een organisatie, zal deze waarden ook uitdragen naar buiten. Een voorbeeld: Google staat bekend om zijn innovatieve cultuur en uitzonderlijke werknemersvoordelen. Als gevolg hiervan voelen Google-medewerkers zich vaak trots om deel uit te maken van zo’n gerespecteerd bedrijf, wat leidt tot verhoogde betrokkenheid en tevredenheid.

Zelfcongruentie: De match maken

De theorie van zelfcongruentie stelt dat individuen worden aangetrokken tot merken die overeenkomen met hun eigen identiteit. Bij Employer Branding houdt dit in dat je werknemers aantrekt wiens persoonlijke waarden en overtuigingen aansluiten bij of weerspiegeld worden in die van de organisatie. Dit zorgt voor een diepere connectie en een langdurige werkrelatie. Bijvoorbeeld, een milieubewust bedrijf als Patagonia trekt vaak medewerkers aan die gepassioneerd zijn over duurzaamheid en natuurbehoud. Dit zorgt voor een diepere connectie en verhoogt de kans op een langdurige werkrelatie.

Aantrekken, selecteren en behouden van talent

De ASA-theorie, wat staat voor Attraction-Selection-Attrition, is een concept in de organisatiepsychologie. Deze theorie stelt dat organisaties de neiging hebben om individuen aan te trekken, te selecteren en te behouden die passen bij de cultuur en waarden van de organisatie.

  1. Aantrekking (Attraction): In Employer Branding is het cruciaal om een merkimago en cultuur te creëren die potentiële werknemers aanspreken. Dit betekent dat organisaties hun waarden, normen en cultuur actief promoten om de juiste talenten aan te trekken. Het idee is om een werkgeversmerk te ontwikkelen dat aansluit op de persoonlijke waarden en ambities van de ideale kandidaten, waardoor deze kandidaten zich van nature aangetrokken voelen tot de organisatie.
  2. Selectie (Selection): Tijdens het selectieproces beoordelen werkgevers of de kandidaten niet alleen de benodigde vaardigheden en competenties hebben, maar ook of ze goed passen binnen de bedrijfscultuur. Dit betekent het kiezen van werknemers die de waarden en het karakter van het bedrijf weerspiegelen, wat bijdraagt aan een sterk en samenhangend werkgeversmerk.
  3. Vertrek (Attrition): In Employer Branding speelt het vertrekproces ook een rol. Werknemers die zich niet identificeren met de bedrijfscultuur of -waarden zullen waarschijnlijk de organisatie verlaten. Dit kan de organisatie helpen haar cultuur verder te versterken door alleen die werknemers te behouden die echt passen bij en bijdragen aan het gewenste merkimago.

Personeel vinden,

kan je zelf

met Yarle

Plan een demo

Groeien en bloeien op het werk

Maslow’s behoeftehiërarchie kan ook worden toegepast in het werk. Dit idee stelt dat mensen bepaalde behoeften hebben, van basisbehoeften tot zelfontplooiing. Een bedrijf dat laat zien dat het helpt bij het vervullen van deze behoeften, kan zich onderscheiden als een plek waar medewerkers niet alleen werken, maar ook groeien als persoon. Een bedrijf dat niet alleen in de basisbehoeften voorziet, maar ook kansen biedt voor persoonlijke groei en zelfverwezenlijking, zoals bijvoorbeeld LinkedIn met zijn nadruk op voortdurende professionele ontwikkeling, zal waarschijnlijk een hogere werknemerstevredenheid ervaren.

Het belang van perceptie

De “Theorie van Gepland Gedrag” is een psychologische theorie die het verband uitlegt tussen attitudes (meningen, gevoelens en houdingen die iemand heeft ten opzichte van bepaalde personen, objecten, ideeën of situaties) en gedrag van mensen. De theorie helpt ons te begrijpen dat de manier waarop mensen een bedrijf als werkgever zien, invloed heeft op hun besluit om daar te solliciteren of te blijven werken.

  1. Attitudes ten opzichte van het bedrijf: Net zoals de theorie aangeeft dat iemands houding tegenover een bepaalde actie bepaalt of ze die actie zullen ondernemen, zo kan ook de mening van potentiële werknemers over een bedrijf hun beslissing beïnvloeden om daar te solliciteren en te werken. Een positief werkgeversmerk kan het beeld van het bedrijf verbeteren, wat leidt tot een grotere belangstelling van kandidaten.
  2. Subjectieve normen: Dit aspect van de theorie houdt in dat mensen beïnvloed worden door wat ze denken dat anderen van hen verwachten. In de context van Employer Branding betekent dit dat de reputatie van een bedrijf en de meningen van anderen (zoals huidige werknemers, de media, en de bredere gemeenschap) invloed kunnen hebben op hoe aantrekkelijk het bedrijf is als werkgever.
  3. Waargenomen gedragscontrole: Binnen de context van Employer Branding duidt dit op hoe sterk potentiële werknemers ervan overtuigd zijn dat ze in staat zijn om succesvol een baan bij het bedrijf te bemachtigen en daar uit te blinken. Dit kan worden beïnvloed door hoe het bedrijf zichzelf presenteert in termen van carrièremogelijkheden, training en ontwikkeling, en de ondersteunende werkomgeving.

Conclusie

Als je psychologie gebruikt bij het maken van je bedrijfsimago als werkgever, raken werknemers meer betrokken. Ze voelen zich verbonden met de waarden en cultuur van het bedrijf, werken harder en blijven vaak langer bij het bedrijf. Dit komt omdat ze zichzelf herkennen in wat het bedrijf belangrijk vindt. Ook helpt psychologie om de juiste mensen voor je bedrijf te vinden en te houden. Als je begrijpt wat toekomstige werknemers nodig hebben en verwachten, kun je je bedrijfsimago zo maken dat je opvalt en de juiste mensen aantrekt. Dit zorgt ervoor dat mensen die bij het bedrijf passen, ook echt bij het bedrijf willen werken. Ten slotte helpt psychologie bedrijven om beter om te gaan met moeilijke tijden en slimme keuzes te maken die goed zijn voor het personeel. Als bedrijven een begripvolle en betrouwbare aanpak hebben, is dat heel waardevol, vooral als het onzeker is. Kortom, door psychologie te gebruiken in je bedrijfsimago als werkgever, krijg je medewerkers die meer betrokken en toegewijd zijn. Dit is goed voor de sfeer in het bedrijf en helpt het bedrijf op lange termijn succesvol te zijn.

Personeel vinden,

kan je zelf

met Yarle

Plan een demo

Personeel vinden,

kan je zelf

met Yarle

Plan een demo
Ontvang 3 gratis tips om personeel te vinden
Download whitepaper
Blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen
Aanmelden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Door je gegevens in te dienen, ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden en ons Privacybeleid. Je kunt je te allen tijde afmelden voor onze mailinglijsten in overeenstemming met het Privacybeleid.

Recente blogs

📅
January 21, 2025
5 min

Werken-bij website laten maken? Stop! Dit kan je zelf

Lees meer
📅
January 7, 2025
6 min

7 manieren om je werknemers tevreden te houden

Lees meer
📅
November 28, 2024
3 min

Arbeidsmarkt- & recruitmenttrends voor 2025

Lees meer

Leer in

30 minuten

vrijblijvend

onze software kennen

Plan vrijblijvend een demo in en ontdek alle mogelijkheden!

Ontvang nu 3 gratis tips om personeel te vinden

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ontvang nu 3 gratis tips om personeel te vinden

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.