Momenteel is er veel krapte op de arbeidsmarkt, waardoor bedrijven te maken krijgen met personeelstekorten. Het personeelstekort is niet een probleem van nu, maar zal in de toekomst ook aan de orde blijven. Maar hoe kun je als bedrijf personeelstekorten voorkomen en hoe je trek je nieuw personeel aan? Bij Yarle helpen we iedere dag bedrijven om gekwalificeerd personeel te vinden door middel van online recruitment. In deze blogpost gaan we dieper in op de huidige personeelstekorten en reiken we een aantal oplossingen aan die je vandaag nog kunt toepassen.
Meer vacatures dan werklozen
Op dit moment zijn er in Nederland meer vacatures dan werkzoekenden. Er is in verschillende branches een schreeuwend tekort aan goed personeel. Voorbeelden hiervan zijn beveiligers, dierenartsen, ICT’ers en loodgieters. Het is mogelijk dat de arbeidsmarktkrapte langdurig blijft aanhouden, waardoor het lastig blijft om personeel te vinden. De huidige situatie komt zeker niet alleen door de corona crisis. In 2019, voordat de coronacrisis uitbrak, werd door het CBS al de laagste werkloosheid in de afgelopen 20 jaar gemeld. Ondanks dat de corona crisis tijdelijk voor meer ontslagen heeft gezorgd, zet de trend nu gewoon weer door. Hieronder noemen we de belangrijkste factoren voor de huidige krapte op de arbeidsmarkt:
Mensen werken steeds meer in deeltijd
Een belangrijke factor is het feit dat steeds meer mensen deeltijds werken in plaats van voltijd. Volgens het CBS waren er in 2020 4,5 miljoen voltijders die 35 uur of meer werkten, terwijl 4,4 miljoen van de 15- tot 75-jarigen in deeltijd werkten. Vorig jaar is het aantal mensen dat in voltijd werkt met maar liefst 41 duizend afgenomen en het aantal mensen dat in deeltijd werkt is verder toegenomen. Wanneer mensen gestimuleerd worden om meer te werken, hoeven er ook minder vacatures ingevuld te worden.
Vergrijzing bevolking
Veel personeelstekorten houden verband met de vergrijzing van de bevolking. Het aantal 65-plussers zal de komende decennia naar verwachting met meer dan 50 procent toenemen, terwijl het aandeel jongeren betrekkelijk stabiel zal blijven. De beroepsbevolking wordt hierdoor kleiner en dat zorgt weer voor krapte op de arbeidsmarkt. Bovendien zal de druk op de beroepsbevolking toenemen, omdat zij gedeeltelijk de sociale lasten moet dragen van gepensioneerden.
Snelle technologische ontwikkelingen
De snelle technologische ontwikkeling leidt tot personeelstekorten op het gebied van ICT. De kennis en vaardigheden die voor dit soort werk nodig zijn raken snel verouderd, waardoor het lastig is om goed opgeleid personeel te vinden. Dit geldt ook voor andere beroepen waar de technische ontwikkelingen snel gaan. Daarnaast zorgt robotisering ervoor dat steeds meer beroepen vervangen worden door machines en computers.
50-plussers nog steeds minder kans op een baan
Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, zijn er nog steeds veel 50-plussers op zoek naar een baan. Dit aantal ligt momenteel op meer dan 50.000 werkzoekenden. Werkgevers zouden meer werkzoekenden uit deze leeftijdscategorie kunnen aannemen, vooral omdat ze veel ervaring meebrengen. En dat kan weer ten goede komen binnen een onderneming.
Oplossingen om personeelstekorten te voorkomen
Ben je op dit moment op zoek naar nieuwe mensen, maar kun je niet voldoende nieuwe werknemers vinden? Er zijn verschillende mogelijkheden om nieuwe medewerkers aan te trekken:
Investeer in trainees en opleidingen
Door te investeren in traineeships kun je pas afgestudeerden verder opleiden binnen je bedrijf. Voor werkzoekenden die net van school komen is het lastig om werk te vinden, omdat bedrijven vaak minimaal om 1 tot 2 jaar werkervaring vragen. Pas afgestudeerden nemen echter nieuwe kennis mee die goed van pas kan komen binnen je bedrijf.
Investeer in personeel met een arbeidsbeperking
Personeel met een beroepshandicap is vaak ondervertegenwoordigd op de arbeidsmarkt. Door personeel met een beperking aan te nemen, kan je bedrijf personeelstekorten voorkomen en laten zien dat iedereen een gelijke kans krijgt. Daarnaast kan een medewerker die bijvoorbeeld autisme heeft echt goud waard zijn om repetitief werk uit te voeren. De overheid biedt verschillende regelingen voor werkgevers die willen investeren in personeel met een arbeidsbeperking.
Investeren in mensen met een migratieachtergrond
Helaas is het nog steeds een feit dat mensen met een migratieachtergrond met de juiste papieren minder kans maken op een baan. De krapte op de arbeidsmarkt lijkt hier ook niks aan te veranderen. Het is daarom tijd dat werkgevers inclusiever gaan denken en mensen gelijke kansen geven tijdens het sollicitatieproces.
Investeer in opleidingen en omscholing
Het personeelstekort kan ook opgelost worden door te investeren in opleiding en bijscholing van personeel. Dit is vooral belangrijk doordat de kennis van werknemers vaak verouderd raakt door technologische ontwikkelingen of veranderingen in werkmethoden. Omscholing kan zowel voor de werkgever als werknemers lonend zijn, omdat het personeel nieuwe vaardigheden kan verwerven en de werkgever toegang heeft tot beter personeel.
Zet in op duurzame inzetbaarheid
Ziekteverzuim is tegenwoordig een groot probleem voor bedrijven. Steeds meer mensen krijgen te maken met stressklachten en burn-outs. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan duurzame inzetbaarheid en de vitaliteit van je medewerkers, op deze manier kun je uitval en ziekteverzuim zoveel mogelijk voorkomen.
Maak het werk aantrekkelijker
De werksfeer in een bedrijf heeft ook invloed op de inzetbaarheid van medewerkers. Mensen verlaten bedrijven vaak wegens slecht management of een te hoge werkdruk. Als je personeelstekorten wilt voorkomen, dan is het verstandig dat je het werk voor je personeel zo aantrekkelijk mogelijk maakt. Zorg dat medewerkers zich kunnen ontwikkelingen en organiseer bijvoorbeeld teambuilding activiteiten.
Laat zien dat het werk echt leuk is
Door de tekorten op de arbeidsmarkt is het belangrijker dan ooit om onderscheidend te zijn als ondernemer. Alleen een vacature tekst waarin je alle voordelen van je bedrijf omschrijft is niet genoeg. Hoe zorg je dan dat je bedrijf aantrekkelijk is? Maak bijvoorbeeld een video waarin je je huidige medewerkers laat vertellen over hun ervaringen binnen je bedrijf. Deze video kun je vervolgens weer op een vacaturepagina plaatsen en delen via social media. Ook een open dag kan helpen in het werven van nieuw personeel.
Bereid je goed voor op de toekomst
Probeer als bedrijf goed te anticiperen op de toekomst. Zorg ervoor dat je voldoende mogelijkheden biedt voor cursussen en opleidingen, zodat je medewerkers nieuwe kennis opdoen. Door investeren in medewerkers investeer je ook in je eigen bedrijf.
Zet in op online recruitment
Om personeelstekorten te voorkomen, is het belangrijk dat je nadenkt over online werving. De meeste mensen gebruiken het internet om een nieuwe baan te zoeken, waardoor ze datasporen achterlaten. Deze datasporen kun je gebruiken om een online profiel samen te stellen en de customer journey te bepalen. Vervolgens kun je door middel van targeting de vacature heel gericht bij de arbeidsmarktdoelgroep onder de aandacht brengen. Ook het bereiken en activeren van latent werkzoekenden is mogelijk wanneer je de juiste online technieken toepast. Online recruitment zorgt ervoor dat je tijdens een sollicitatiegesprek altijd een kandidaat spreekt die echt voldoet aan de functie-eisen.
Personeel vinden,
kan je zelf
met Yarle
Personeelstekort in uiteenlopende sectoren
Wanneer je aan een personeelstekort denkt, dan denk je eigenlijk automatisch aan de zorg. Dit is een sector die al jarenlang kampt met grote tekorten aan geschoold personeel. Naast de zorg zijn er ook genoeg andere branches die moeite hebben om nieuwe personeel te vinden:
Personeelstekort in de ICT
De ICT-sector is behoorlijk aan het groeien en daarmee wordt het huidige personeelstekort alleen maar groter. Het is belangrijk dat meer studenten kiezen voor een ICT-opleiding en dat ondernemers voldoende mogelijkheden bieden voor omscholing.
Personeelstekort in het onderwijs
Ook het onderwijs is een bekende sector als het gaat om personeelstekort. Er is zowel een tekort aan leraren als onderwijspersoneel. Denk daarbij aan een leidinggevende of medewerkers met een ondersteunende functie. Naar verwachting zal het lerarentekort verder blijven oplopen.
Personeelstekort in de techniek
In de techniek zal er een tekort ontstaan aan architecten, ingenieurs, elektriciens en andere technische beroepen. Voor werkzoekenden is dit natuurlijk goed nieuws, omdat ze snel een baan kunnen vinden tegen zeer gunstige voorwaarden. In de toekomst gaat dit echter wel veel problemen opleveren, om de techniek een sector is die ook snel groeit. Op dit moment kiezen te weinig jongeren voor een technische opleiding om tegemoet te kunnen komen aan de vraag vanuit de markt.
Bouwsector
De bouw is een sector die al jaren kampt met personeelstekorten. Naar verwachting zal de vraag naar goede timmermannen en projectmanagers alleen maar verder stijgen. Gevolg hiervan is dat bouwprojecten vertraging kunnen oplopen.
Benieuwd wat Yarle kan betekenen?
Bij Yarle helpen we onze klanten om in een korte tijd geschikt personeel te vinden door online recruitment campagnes op te zetten. Vooral door de krapte op de arbeidsmarkt zien steeds meer ondernemers het nut van een gerichte marketingstrategie waarin een arbeidsmarktdoelgroep heel gericht wordt bereikt en geactiveerd. We creëren content die volledig aansluit bij de informatiebehoefte van de doelgroep, zodat kandidaten echt overtuigt raken van de meerwaarde van jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een video waarin je medewerkers laat vertellen over je bedrijf. Ook kunnen we latent werkzoekenden activeren door hen te overtuigen van de gunstige arbeidsvoorwaarden die jij als werkgever biedt.
Plan een gratis demo
Via onze website kun je een gratis demo plannen. Wij vinden snel goede kandidaten en zoeken de beste sollicitanten voor je uit. Doordat we op de hoogte zijn van de laatste online recruitment technieken ben je verzekerd van de meest efficiënte campagne met de laagste cost per hire. Vul je e-mailadres en contactgegevens in via het contactformulier, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.