⏱️
7 min

5 redenen waarom jij moeite hebt met het werven van personeel

Esra Yildiz

·

October 14, 2024

Het aantrekken van het juiste personeel is voor veel recruiters een uitdaging. Waar de kandidaten vroeger kwamen ‘aanwaaien’, moet er nu juist gevist worden in een kleine vijver. Er zijn minder werkzoekenden, terwijl er veel vraag is naar personeel. Volgens statistieken van het CBS zijn er momenteel zo’n 108 vacatures per 100 werkzoekenden. Ja, je leest het goed: er zijn meer vacatures dan werkzoekenden! Dit maakt het voor veel recruiters een hele klus om de juiste mensen aan te trekken. Doordat het moeilijker is geworden om personeel te vinden, kunnen recruiters te maken krijgen met langere wervingsprocessen, hogere kosten en een grote concurrentiestrijd om talent. Het begrijpen van de veelvoorkomende problemen in je wervingsstrategie kan helpen bij het verbeteren van je aanpak. Hier zijn enkele redenen waarom het werven van personeel mogelijk moeizaam gaat en wat je eraan kunt doen:

1. Je besteedt te weinig aandacht aan je Employer Branding

Veel bedrijven richten zich alleen op het invullen van vacatures zonder te investeren in hoe ze overkomen als werkgever. Dit kan ertoe leiden dat je niet de juiste kandidaten aantrekt, omdat ze niet zien wat jouw bedrijf uniek maakt of waarom het een geweldige plek is om te werken. Een zwak Employer Brand kan ook zorgen voor een slechte reputatie, wat het nog moeilijker maakt om het juiste talent aan te trekken.

Investeer tijd in het bouwen en versterken van je Employer Brand. Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert over wat je bedrijf uniek maakt en waarom het zo leuk is om bij jullie te werken. Deel ervaringen van huidige medewerkers, en laat zien wat je te bieden hebt. Gebruik je werken-bij website, social media en andere kanalen om een goed beeld van je organisatie te schetsen. Een sterke Employer Branding helpt niet alleen bij het aantrekken van talent, maar versterkt ook de betrokkenheid en tevredenheid van je huidige team.

2. Je vacaturetekst is niet aantrekkelijk

Vacatureteksten die te algemeen zijn, geven kandidaten geen duidelijk beeld van wat de rol precies inhoudt of wat jij van hen verwacht. Hierdoor trek je misschien de verkeerde mensen aan, wat kan leiden tot sollicitaties van kandidaten die niet passen bij de functie of je bedrijfscultuur. Of erger nog, je krijgt helemaal geen reacties, omdat je vacature verdwijnt tussen alle andere vergelijkbare vacatures. Voor kandidaten ben je dan slechts één van de velen.

Een aantrekkelijke vacaturetekst laat zien wie je bent als werkgever en wat je te bieden hebt. Het gaat om meer dan alleen een lijstje met taken. Denk aan je kernwaarden, je werkomgeving en de bedrijfscultuur. Hoe zorg je ervoor dat kandidaten zich kunnen voorstellen hoe het is om bij jou te werken? En hoe onderscheid je jezelf van andere bedrijven die ook naar talent zoeken? Het beantwoorden van deze vragen helpt je om je vacaturetekst veel sterker en aantrekkelijker te maken.

Personeel vinden,

kan je zelf

met Yarle

Plan een demo

3. Je sollicitatieproces is te langdradig

Als je sollicitatieproces te lang duurt, verliezen kandidaten al snel hun interesse. Misschien hebben ze in de tussentijd al een beter aanbod gekregen of haken ze gewoon af omdat alles te langzaam gaat. Dit kan gebeuren doordat het proces te veel tijd in beslag neemt, er te weinig communicatie is, of omdat er simpelweg te veel stappen zijn. In een markt waar talent schaars is, is snelheid belangrijk.

Houd je sollicitatieproces simpel en efficiënt door onnodige stappen te schrappen en zorg voor snellere en duidelijke communicatie met kandidaten. Maak gebruik van technologie zoals automatische mails en een overzichtelijk ATS om het proces vlotter en overzichtelijk te laten verlopen. Werk met deadlines om nalatigheid te voorkomen, zodat je steeds beter en sneller de juiste kandidaten aantrekt.

4. Je beperkt jezelf tot de standaard platformen

Te veel bedrijven focussen zich volledig op algemene vacaturebanken zoals LinkedIn, Indeed en de Nationale Vacaturebank. Hoewel deze platformen veel worden gebruikt, is er geen garantie dat jouw ideale kandidaat hier ook te vinden is. Als je je vacatures alleen op deze algemene platforms plaatst, bereik je mogelijk geen latent werkzoekenden. Dit zijn mensen die openstaan voor nieuwe kansen, maar niet actief op zoek zijn. Dit kan resulteren in minder relevante sollicitaties en een langere zoektocht naar de juiste kandidaat. Uiteindelijk kan dit je wervingsproces vertragen en zorgen dat je topkandidaten misloopt.

Kijk verder dan de algemene jobboards en ontdek waar je ideale kandidaten zich écht bevinden. Overweeg om gebruik te maken van gerichte advertenties en bereik de juiste mensen op websites en apps die zij vaak gebruiken. Zo bespaar je kosten en tijd en verbeter je de kwaliteit van de kandidaten.

Veel recruiters vinden gericht adverteren een uitdaging omdat je vaak kennis van online marketing nodig hebt. Gelukkig maakt de wervingstool van Yarle het makkelijker: je hebt geen marketingkennis nodig om de juiste mensen te bereiken. Het geeft je de controle over je campagnes, zonder dat je een marketingexpert hoeft te zijn.

5. Je maakt geen gebruik van data en statistieken

Je houdt niet echt bij wat wel en niet werkt in je wervingsproces. Misschien weet je niet precies waar je beste kandidaten vandaan komen of hoelang het gemiddeld duurt om iemand aan te nemen. Daarnaast kan het ontbreken van inzicht in waarom kandidaten een aanbod afslaan, zoals bijvoorbeeld een te laag salaris, onvoldoende groeimogelijkheden of een mismatch in verwachtingen, ervoor zorgen dat je in dezelfde valkuilen blijft trappen.

Als je meer data gebruikt, zoals welke wervingskanalen het beste resultaat opleveren of waarom sommige kandidaten afhaken, kun je veel gerichter te werk gaan. Je krijgt dan beter inzicht in wat écht werkt en kunt sneller schakelen. Dit helpt je om de juiste mensen sneller binnen te halen en voorkomt dat je tijd verspilt aan dingen die niet effectief zijn. Bovendien kun je patronen gaan zien, zoals wanneer je het beste een aanbod kunt doen of welke arbeidsvoorwaarden kandidaten echt belangrijk vinden. Zo kun je je aanpak steeds slimmer maken en beter inspelen op wat kandidaten zoeken.

Personeel vinden,

kan je zelf

met Yarle

Plan een demo

Conclusie

Werven kan soms voelen als een strijd tegen de tijd, vooral in de huidige markt waar de concurrentie groot is en goede kandidaten schaars zijn. Maar geen zorgen, met een paar slimme aanpassingen kun je echt verschil maken. De vijf problemen die we hebben besproken – van een zwak Employer Brand tot trage sollicitatieprocessen– zijn vaak de reden waarom het vinden van talent moeilijk kan zijn.

Door meer aandacht te besteden aan je werkgeversmerk, je vacatureteksten aantrekkelijker te maken, je sollicitatieproces te versnellen, breder te kijken dan de gebruikelijke jobboards en data beter te benutten, kun je je wervingsstrategie flink verbeteren. Zo zorg je ervoor dat je niet alleen bijblijft, maar ook vooroploopt in het aantrekken van talent. Succes met de zoektocht!

Personeel vinden,

kan je zelf

met Yarle

Plan een demo
Ontvang 3 gratis tips om personeel te vinden
Download whitepaper
Blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen
Aanmelden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Door je gegevens in te dienen, ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden en ons Privacybeleid. Je kunt je te allen tijde afmelden voor onze mailinglijsten in overeenstemming met het Privacybeleid.

Recente blogs

📅
October 14, 2024
7 min

5 redenen waarom jij moeite hebt met het werven van personeel

Lees meer
📅
August 30, 2024
8 min

Sollicitatievragen die je helpen de ideale kandidaat te vinden

Lees meer
📅
June 26, 2024
7 min

De ideale kandidaat: Wat houdt dit in voor jouw bedrijf?

Lees meer

Leer in

30 minuten

vrijblijvend

onze software kennen

Plan vrijblijvend een demo in en ontdek alle mogelijkheden!

Ontvang nu 3 gratis tips om personeel te vinden

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ontvang nu 3 gratis tips om personeel te vinden

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.