Wervingsmethoden: de kracht van online recruitment

Cem Özkent
11 min

Blijf op de hoogte

Het is voor elk bedrijf belangrijk om een goede wervingsstrategie te hebben, vooral als ze snel nieuwe werknemers willen aannemen. Wervingsmethoden stellen bedrijven in staat om de juiste mensen voor hun organisatie te vinden in een korte tijd. Door de online-mogelijkheden is er de laatste jaren veel veranderd op het gebied van recruitment. In dit artikel behandelen verschillende methodes en leggen we uit hoe jouw bedrijf sneller openstaande vacatures kan invullen.

Wervingsmethoden

Er is tegenwoordig een grote hoeveelheid aan wervingsmethoden. Waar vroeger vooral een vacature onder de aandacht werd gebracht via vacaturebanken en gedrukte media, wordt er tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van online marketing en sociale media. Door de online datasporen die we achterlaten op het internet, is er grote kans ontstaan voor bedrijven om potentiële kandidaten steeds gerichter te bereiken. Hieronder noemen we een aantal wervingsmethoden die je als bedrijf kan inzetten om nieuwe medewerkers te vinden.

Gedrukte media

Gedrukte media, zoals een regionale of landelijke krant, kunnen nog steeds een effectieve manier zijn om nieuw personeel te vinden. Denk ook bijvoorbeeld aan vaktijdschriften waarin je interessante vacatures kunt vinden. Het aantal mensen dat dit soort media gebruikt voor het zoeken naar werk neemt echter wel af, maar het is nog steeds nuttig om te onderzoeken of je werknemers kunt werven via traditionele methodes.

Bedrijfswebsite

De bedrijfswebsite is de basis van de online marketing voor ieder bedrijf. Het kan zeker de moeite waard zijn om een aantrekkelijke landingspagina te maken waarop je jouw vacature presenteert. Werven via je website stelt je in staat om geïnteresseerde werkzoekenden rechtstreeks te bereiken door gerichte advertenties op sociale media of door gebruik te maken van Google Ads. Ook voor retargeting biedt de website vele mogelijkheden. Zo kun op basis van websitebezoeken op een later moment een advertentie onder de aandacht brengen bij potentiële werknemers.

Online vacaturebanken

Online vacaturesites zijn een efficiënte manier om geschikte kandidaten te vinden. Vacatures kunnen gemakkelijk en snel op deze websites geplaatst worden en hebben vaak een groot bereik. Bovendien kunnen kandidaten zich aanmelden bij vacaturesites, waardoor je gerichter kunt zoeken en contact met kandidaten kunt opnemen. Wervingsbureaus werken vaak samen met verschillende online portaalsites en beheren hun vacatureplaatsingen intern. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat vacatures op een groot aantal websites worden geplaatst.

Banenbeurzen

Banenbeurzen zijn een geweldige manier om potentiële kandidaten persoonlijk te ontmoeten. Je kunt op een vrijblijvende manier kennis maken met een potentiële werknemer en beoordelen of iemand past bij de cultuur van je bedrijf. Banenbeurzen zorgen ervoor dat je je als werkgever op de kaart zet en snel nieuwe kandidaten vindt tijdens het selectieproces.

Vacature zoekmachines

Het is mogelijk om jouw online vacatures aan te melden bij vacature zoekmachines. Door je te focussen op de juiste keywords en demografische gegevens, zorg je ervoor dat een geschikte kandidaat snel de vacature vindt.

Social media

Sociale media hebben een grote verandering teweeg gebracht als het gaat wervingsmethoden. Social media bieden een kans om zowel actief werkzoekenden als passieve kandidaten heel gericht te bereiken. Door de komst van sociale media zijn bedrijven ook steeds betere content gaan plaatsen die inspeelt op de behoeften van de doelgroep. Immers, het is tegenwoordig erg belangrijk om bedrijf op een unieke manier te positioneren om goede werknemers aan te trekken.

Online recruitment

Online recruitment is steeds belangrijker geworden om sollicitanten aan te trekken. Online recruitment houdt in dat je met een datagedreven aanpak jouw vacatures gericht bij de juiste doelgroep onder de aandacht brengt. Dat betekent dat je onderzoek moet doen naar demografische gegevens, een interesseprofiel moet opstellen en dat je weet via welke kanalen je de doelgroep bereikt. Het sollicitatieproces is voor veel bedrijven vaak een tijdrovende bezigheid. Door gebruik te maken van online recruitment kies je voor een andere aanpak waarmee je het sollicitatieproces enorm kunt verkorten en de kwaliteit van de sollicitanten verhoogt.

Verschillende methoden combineren

Als je nieuwe werknemers zoekt, is het een goed idee om verschillende methoden te combineren. Zo kun je een zo breed mogelijk publiek bereiken en de beste kandidaten aantrekken. Uiteraard is het belangrijk dat je vooraf onderzoekt op welke kanalen je doelgroep aanwezig is. Aan de hand hiervan kun je bijvoorbeeld bepalen welke socialemediakanalen je wilt inzetten (bijvoorbeeld LinkedIn en Instagram). Je kunt ook het zakelijke netwerk van je eigen personeel inzetten. Zij kunnen vacatures delen op hun eigen socialmedia-accounts of binnen hun netwerk een balletje opgooien.

Interne en externe werving

Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen interne en externe werving. Intern werven houdt in dat je geschikte kandidaten aantrekt binnen de onderneming. Extern aanwerven houdt in dat je kandidaten zoekt buiten de onderneming. Beide methoden kunnen vele voordelen bieden voor je bedrijf.

Interne werving

Je eigen personeel aanwerven kan een heel efficiënte manier zijn om nieuwe werknemers te vinden, want je kent je huidige personeel en weet precies waar hun kracht ligt. Door intern te werven laat je zien dat je aandacht hebt voor persoonlijke ontwikkeling en dat je voldoende doorgroeimogelijkheden biedt. Dit zijn weer belangrijke USP’s die je kan meenemen in andere vacatureteksten.

Externe werving

Het is niet altijd gemakkelijk om binnen je eigen netwerk en bedrijf geschikte kandidaten te vinden. Extern werven kan daarom een zeer efficiënte manier zijn om nieuwe medewerkers aan te nemen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand op zoek is naar een nieuwe baan. Zo kan iemand een beter salaris willen of een functie met meer verantwoordelijkheid. Ook verhuizing kan een reden zijn waarom iemand op zoek is naar een nieuwe baan. Het nadeel van extern werven is dat je potentiële kandidaten nog niet kent. De voorselectie is daarom erg belangrijk om een goed beeld te krijgen van de kandidaten en hun skill-set. Veel bedrijven besteden het sollicitatieproces vaak uit aan selectiebureaus en recruiters om de juiste persoon te vinden.

Open sollicitaties

Open sollicitaties zijn een geweldige manier om de beste kandidaten aan te trekken. Door kenbaar te maken dat je bedrijf ook werft via open sollicitaties, laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in potentieel talent. Bovendien laat je hiermee een goede indruk achter bij potentiële sollicitanten, want ze weten dat je graag een kans wilt bieden aan gedreven werknemers. Laat op je vacaturepagina van je website duidelijk zien dat open sollicitaties welkom zijn.

Gebruik van uitzendbureaus

Uitzendbureaus kunnen een belangrijke rol spelen als het om aanwerving gaat. Wanneer je op zoek bent naar tijdelijk personeel, is een uitzendbureau een hele interessante optie. Het voordeel van uitzendpersoneel is dat je een functie tijdelijk kunt invullen totdat je de juiste kandidaat gevonden hebt. Een nadeel van een uitzendbureau is dat het lastig kan zijn om personeel voor een langere tijd aan het werk te houden. Om vaste medewerkers te kunnen vinden die zich een lange tijd aan je bedrijf willen binden, is het van groot belang om gebruik te maken van online recruitment technieken.

Hoe bereik je de juiste doelgroep?

De tijden waarin je jouw vacatures plaatste in een regionale krant zijn al lang voorbij. Traditionele wervingsmethoden kunnen nog steeds effectief zijn, maar het is steeds belangrijker geworden om gebruik te maken van de juiste online technieken. Hieronder vindt je de stappen die we bij Yarle doorlopen om een succesvolle recruitmentcampagne op te zetten:

Gebruik van online datasporen

Door gebruik te maken van online datasporen kun je het online gedrag van je doelgroep bepalen. Je kijkt naar de websites die je doelgroep bezoekt, de socialmediakanalen die ze gebruiken en de trefwoorden waar ze op zoeken in Google. Door deze informatie slim te gebruiken kun je je volledig richten op kandidaten die voldoen aan het functieprofiel van de vacature.

Onderscheidende vacature

Een goede manier om je vacature online zichtbaar te maken is door een opvallende vacaturepagina te ontwerpen. Door een aantrekkelijke vacaturepagina te maken, kun je naast de vacaturetekst ook een kijkje geven in je bedrijf. Toptalent aanwerven betekent dat je kandidaten laat zien wat werken bij jouw bedrijf uniek maakt.

Contentstrategie

De contentstrategie is ook een belangrijk onderdeel van het wervingsproces. Rekruteerders moeten zich niet alleen concentreren op het aantrekken van sollicitanten, maar ook op de vraag of ze gekwalificeerd zijn voor een baan. Door de juiste taal en stijl te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat alleen gekwalificeerde kandidaten met inhoudelijke kennis op je vacature solliciteren. Het is ook belangrijk om met unieke content in te spelen op de informatiebehoefte van de doelgroep. Zo kun je bijvoorbeeld het bestaande personeel laten vertellen over het onderscheidende vermogen van jouw organisatie. Dit is een effectieve manier om te kunnen concurreren met andere werkgevers.

Meten = weten

Het succes van je wervingscampagne kun je heel goed meten aan de hand van Google Analytics. Aan de hand van data kun je waardevolle inzichten verkrijgen in de efficiëntie van je wervingscampagne en bijsturen waar nodig. Zo kun je beoordelen welke kanalen de hoogste click through rate hebben en welke advertenties het beste aanslaan.

Waaraan voldoet een goed functieprofiel?

De functieomschrijving is erg belangrijk om kandidaten een goed beeld te geven van de vacature. Zaken zoals het salaris en gewenste opleiding moeten duidelijk omschreven worden. Probeer je te verplaatsen in de sollicitant en bepaal wat zijn of haar criteria zouden kunnen zijn om te solliciteren. Voor de meeste functies vind je vaak dezelfde algemene vacaturetekst die weinig onderscheidend zijn. Probeer daarom om kandidaten rechtstreeks aan te spreken en hen te verleiden met de mogelijkheden binnen jouw bedrijf.

Handige tips voor de sollicitatieprocedure

Wil je de sollicitatieprocedure binnen jouw bedrijf verbeteren? Hieronder geven we een aantal handige tips waarmee je daadwerkelijk betere medewerkers binnenhaalt.

Maak gebruik van online mogelijkheden

Probeer je naast vacaturesites ook te richten op social media en advertenties. Door het online zoekgedrag in kaart te brengen, zorg je ervoor dat jouw vacature altijd bovenaan verschijnt wanneer een potentiële kandidaat een zoekopdracht uitvoert.

Maak gebruik van je netwerk

Je kunt je huidige netwerk en relaties inzetten om de vacature onder de aandacht te brengen. Wanneer je slim gebruik maakt van bestaande contacten krijg je niet alleen extra steun, maar vergroot je de kans dat iemand wellicht al een geschikte kandidaat kent. Ook je bestaande medewerkers kun je inzetten om het bereik van de vacature te vergroten.

Blijf goed communiceren

Het is belangrijk dat je in iedere fase van het sollicitatieproces kandidaten goed op de hoogte houdt. Je kunt dit doen via e-mail, maar je kunt er ook voor kiezen om telefonisch contact op te nemen met sollicitanten. Laat tijdens een sollicitatiegesprek altijd duidelijk weten wanneer je weer contact opneemt met de sollicitant.

Verlies sollicitanten niet uit het oog

Na de selectie kan het voorkomen dat je potentiële werknemers moet afwijzen die je liever wel in dienst neemt. Een handige tip is dan om toestemming te vragen of je deze mensen in de toekomst mag benaderen wanneer er nieuwe vacatures vacant zijn. Je kunt ook een geschreven kaartje sturen om de sollicitant te bedanken voor de interesse in jouw bedrijf en kenbaar maken dat je in de toekomst wellicht weer contact wilt opnemen. Dit is een hele persoonlijke manier om contact te houden die vaak goed werkt.

De kosten

Het selectieproces neemt veel tijd in beslag en is vaak een grote kostenpost voor bedrijven. Advertenties via LinkedIn of externe recruiters zijn vaak erg duur en leveren niet direct een nieuwe werknemer op. Daarom moet je goed kijken hoe je jouw budget slim inzet, zodat je in een relatief korte tijd veel sollicitanten aantrekt. Uitbesteden kan in dit geval een interessante optie zijn. Een wervingsbureau zoals Yarle is op de hoogte van de laatste online technieken en kan de gemiddelde cost per hire in veel gevallen halveren. Bovendien ben je niet langer aangewezen op externe recruiters en kunnen je hr-medewerkers zich blijven focussen op hun primaire werkzaamheden.

Wil je jouw recruitment naar een hoger plan tillen?

Bij Yarle verhogen we de kwaliteit van jouw recruitment door de campagnes volledig af te stemmen op de doelstellingen en behoeftes van jouw bedrijf. Met een datagedreven aanpak maken we de contentstrategie en bepalen we op welke kanalen we moeten inzetten. Samen met jou brengen we de volledige candidate journey in kaart, zodat je tijdens iedere stap van de sollicitatieprocedure de juiste content aan het doelpubliek kunt presenteren.

Plan nu een gratis demo

Wij vinden dat we jouw bedrijf eerst moeten overtuigen van de kwaliteit van onze recruitmentcampagnes! Daarom bieden we een gratis demo aan waarin we laten zien hoe we te werk gaan en welke resultaten je kunt verwachten. Uiteraard geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast. Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Plan dan nu een gratis demo in via onze website.

Titel

Anderen bekeken ook

Wat houdt een Audience Network in? De impact op recruitment
Ontdek de psychologie achter succesvolle Employer Branding
Sociale Media: Een game-changer in recruitment software

Hoe wij ons onderscheiden

Wij creëren het nieuwe recruitment ecosysteem

Bereik de juiste kandidaten

Slimme campagnes gericht op het aantrekken van de juiste kandidaten.

Zonder technische kennis

Ontwikkel een werken-bij website zonder over technische expertise te beschikken.

Verlaag je kosten

Geen dure vacature posts, hoge uurtarieven of andere onvoorziene kosten en verlaag hierdoor je cost-per-hire.

Eenvoudig & Snel

Alles gerealiseerd in een ogenblik d.m.v. enkele muisklikken.