Werving en selectie IT personeel

Cem Özkent
10 min

Blijf op de hoogte

Er is veel vraag naar werving en selectie van IT personeel. Door de krapte op de arbeidsmarkt kan het lastig zijn om gedegen IT personeel voor jouw bedrijf te vinden. Toch is het zeker niet onmogelijk. Door op de juiste manier te werk te gaan, kun je op korte termijn kwalitatief goed IT personeel binnenhalen. Hoe? Yarle is gespecialiseerd in het vinden van de juiste kandidaten om jouw bedrijf vooruit te helpen. We vertellen je graag hoe we dat doen.

IT personeel

Eerst een paar feiten. We hebben het hierboven over IT personeel. Maar wat is dit nu eigenlijk? IT staat voor informatietechnologie en houdt zich bezig met de methoden en hulpmiddelen die worden gebruikt bij het verzamelen, verwerken en delen van informatie. Bij methoden kun je denken aan de architectuur, netwerken en ondersteunende systemen. Met apparaten bedoelen we computers, laptops, smartphones, tablets, etc. Belangrijke onderwerpen binnen de IT zijn codering en programmering, opslagmiddelen, gegevensconversie, systeemanalyse en systeemontwerp.

IT of ICT?

Naast IT hoor je ook regelmatig de term ICT voorbijkomen. ICT staat voor informatie- en communicatietechnologie en is een uitbreiding op de informatietechnologie (IT). Maar wat is nu het verschil? Met IT bedoelen we de industrie die computers, netwerken, software en andere apparatuur gebruikt om op die manier informatie te beheren. ICT kan worden beschouwd als een combinatie van informatietechnologie en communicatietechnologie, waarbij je bij dit laatste moet denken aan media- en zendtechnologie, audio- en videotechnologie en telefonie. In het onderwijs wordt meestal gesproken over ICT, terwijl de term IT vaker wordt gebruikt in de industrie en het bedrijfsleven.

Functies IT personeel

Er zijn talloze functies die je IT personeel kan bekleden. We noemen hieronder de belangrijkste. 

• Informatieanalist
Een informatieanalist is eigenlijk een soort tolk met technische kennis die de vertaalslag maakt van business naar IT. Hij onderzoekt welke bedrijfsprocessen er binnen een organisatie zijn, hoe de informatiestromen verlopen en wat de informatiebehoefte is. Daarnaast bekijkt de informatieanalist of er problemen zijn bij de doorstroom van informatie en gaat hij indien nodig op zoek naar geautomatiseerde oplossingen hiervoor.

• Business analist
Een business analist (ook vaak afgekort tot BA) is de schakel tussen de opdrachtgever en het ontwikkelingsteam. Hij identificeert, specificeert en analyseert de eisen en wensen (in IT taal ook wel requirements genoemd) van de opdrachtgever en communiceert deze naar het projectteam en/of de (software)leverancier. De werkzaamheden van de business analist spelen zich eerder in het proces af dan die van de informatieanalist, de business analist stelt immers eerst vast dat er iets moet veranderen in het bedrijfsproces, waarna de informatieanalist op zoek gaat naar een oplossing hiervoor.

• IT architect
Een IT architect is de ontwerper en ontwikkelaar van hoogwaardige oplossingen op IT gebied voor een bedrijfsportfolio, applicatie, systeem, infrastructuur of zelfs een gehele onderneming. Op basis van een uitgebreide analyse ontwerpt hij samen met de developers nieuwe applicaties, software en cloud-oplossingen. Daarnaast stroomlijnt hij bestaande architecturen.

• Softwareontwikkelaar
Een softwareontwikkelaar houdt zich bezig met het programmeren van software en wordt daarom ook vaak een programmeur of applicatieontwikkelaar genoemd. Andere taken van een softwareontwikkelaar zijn het opsporen en oplossen van problemen (bugs), het testen van de gebruikersinterface en het gebruiksgemak ervan, het doorvoeren van verbeteringen voor een betere, snellere en veiligere werking en het documenteren van de geschreven software.

• Tester en testmanager
Een testmanager coördineert projecten waarbij ICT onderdelen door een testtraject geleid worden. Hij is hierbij verantwoordelijk voor het aansturen van de testafdeling (bestaande uit testers) en het verzorgen van de middelen om te kunnen testen. Hij ontwikkelt hiervoor een teststrategie, waaruit naar voren komt welke tests er gedaan moeten worden en in welke volgorde. De uitvoering hiervan ligt bij de testers of testanalisten.

• (Functioneel) applicatiebeheerder
Een applicatiebeheerder is iemand die verantwoordelijk is voor het functionele en/of technische beheer van een applicatie of informatiesysteem. Met applicatiebeheer wordt verwezen naar het aanpassen van applicaties naar aanleiding van veranderende eisen van gebruikers of voor het verhelpen van fouten. Het omvat best practices, technieken en procedures die essentieel zijn voor een optimale werking van een applicatie. Een applicatiebeheerder is een van de meest voorkomende functies binnen de werving en selectie van IT personeel.

• Netwerkbeheerder
Een netwerkbeheerder is verantwoordelijk voor het beheer en de beveiliging van een computernetwerk. Dit netwerk bestaat uit de infrastructuur van servers, werkstations, netwerkapparaten en kabels. Daarnaast houdt een netwerkbeheerder zich bezig met technische verbindingen, het oplossen van problemen en het helpen van gebruikers van het netwerk.

• IT consultant
Een IT consultant adviseert en ondersteunt bedrijven en organisaties op het gebied van IT. Hierbij houdt hij altijd rekening met de doelstelling van het bedrijf waarvoor hij werkt. Een IT consultant werkt vaak gedurende een kortere periode voor één klant en wordt daarna weer bij een ander bedrijf ingezet. Er zijn IT consultants die een brede kennis van IT hebben, maar er zijn ook IT consultants die meer gespecialiseerd zijn in één bepaald gebied, zoals een SAP of Oracle consultant.

• Service- en helpdeskmedewerker
Een service- of helpdeskmedewerker in de ICT is het eerste aanspreekpunt voor klanten (intern of extern). Hij of zij houdt zich bezig met het beantwoorden van vragen en biedt hulp bij problemen die zich voordoen. Dit kan zowel om hardware als om software gaan. Service- of helpdeskmedewerkers leveren indien mogelijk hulp op afstand of sturen een technisch medewerker naar de klant toe. 

• CIO of IT directeur
Een CIO staat voor Chief Information Officer en is eigenlijk hetzelfde als een IT directeur. Een CIO draagt de eindverantwoordelijkheid voor het functioneren van alle IT gerelateerde zaken binnen een organisatie. Ook beheert hij de financiën op het gebied van ICT, vaak in samenwerking met de CFO (Chief Financial Officer).

• Servicemanager
Een servicemanager is verantwoordelijk voor het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van de geleverde ICT diensten, vaak door middel van SLA’s (Service Level Agreements). Daarnaast is een servicemanager ook het aanspreekpunt voor de klant en onderhoudt hij alle klantcontacten op managementniveau.

• Programma- en projectmanager
Een projectmanager binnen de IT is verantwoordelijk voor het succesvol uitvoeren van IT projecten. Hij draagt zorg voor de planning, stuurt IT-professionals aan en is verantwoordelijk voor het realiseren van het project binnen de gestelde eisen, kosten en tijd. Een programmamanager staat hier weer een stapje boven: hij overziet een keten van projecten binnen een organisatie. Het is zijn taak om ervoor te zorgen dat alle projecten op één lijn zitten en er samen aan bijdragen het uiteindelijke doel te bereiken.

• Project management officer
Een project management officer is meestal onderdeel van het Project Management Office (PMO). Een project management office houdt zich bezig met de ondersteuning en sturing van projecten, programma’s en portfolio’s. Een project management officer zorgt voor een goede structuur van de projecten en gebruikt hierbij methodieken voor project management. Hij of zij werkt vaak direct samen met een projectmanager.

• IT docent
Als IT docent sta je voor de klas en ben je verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van ICT in de breedste zin van het woord. Alle onderdelen komen aan bod, denk aan hardware, software, hardware, programmeren, applicatiebeheer, webtechnologie, et cetera. Ook moeten studenten leren de geleerde technieken daadwerkelijk te kunnen toepassen, zodat ze na hun studie goed voorbereid aan de slag kunnen.

• Internetmarketeer
De functie van internetmarketeer heeft raakvlakken met de IT én met marketing. Een internetmarketeer is een specialist in de marketing via het internet. Er zijn allerlei verschillende soorten internetmarketeers, zo is er een SEO-specialist, een SEA-specialist of een online marketeer.

Tekort aan IT personeel

Er zijn dus talloze functies binnen de IT. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt is de werving en selectie van IT personeel echter een flinke uitdaging voor de meeste Nederlandse bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat veel IT’ers liever voor kleine, informele organisaties kiezen dan voor de grotere bedrijven. Of je nu voor een klein of een groot bedrijf werkt, bij Yarle geloven we erin dat het zeker mogelijk is om IT talent je organisatie binnen te halen. Dit betekent wel dat je dit op een andere manier zult moeten aanpakken dan je concurrenten, zij zoeken immers in dezelfde vijver als jij naar IT personeel.

Traditionele werving en selectie IT personeel

Werving en selectie van IT personeel gebeurt meestal aan de hand van vermelding van de vacature op de eigen website, verspreiden via sociale media en plaatsing op diverse vacaturesites. Vandaag de dag is de kans erg klein dat je op die manier gedegen IT personeel gaat vinden. Om kwalitatief goed IT personeel te vinden zul je het over een andere boeg moeten gooien. Bij Yarle helpen we je daar graag mee. Wij zijn ervan overtuigd dat wij de recruitmentwereld gaan overnemen met onze aanpak.

Werving en selectie IT personeel met Yarle

Bij Yarle ben je aan het juiste adres voor de werving en selectie van IT personeel voor je bedrijf. Wij werken echter niet als een traditioneel werving & selectie bureau. We geloven erin dat je niet alleen de actief werkzoekenden moet bereiken, maar dat er ook genoeg latent werkzoekenden zijn die interesse hebben om voor jouw bedrijf te komen werken! En daarom pakken we het bij Yarle anders aan. Ons uitgangspunt is: recruitment is marketing. De actief werkzoekenden zijn op zoek naar vacatures. Latent werkzoekenden zijn dat niet. En daarom draaien wij het proces om. Bij Yarle zoekt de vacature de actief werkzoekenden én de latent werkzoekenden!

Hoe we dit doen? Aan de hand van een online recruitment campagne op social media vanuit jóuw eigen bedrijfsnaam. Om dit te kunnen realiseren, zijn we in de eerste plaats benieuwd naar jouw bedrijf en de bedrijfscultuur die er heerst. Wat heeft jouw bedrijf potentiële werknemers te bieden? Waarom zou iemand de overstap maken naar jouw bedrijf? Laat Yarle jouw persoonlijke vacaturepagina of recruitmentwebsite ontwikkelen en word een onweerstaanbare werkgever!

Onze werkwijze

Met behulp van de nieuwste technologie zetten wij de juiste online recruitmentstrategie uit onder potentiële IT kandidaten. We doen dit onder jouw eigen bedrijfsnaam, waardoor ook meteen je merk wordt versterkt. We gebruiken hiervoor data die wij van jullie ontvangen en matchen deze met online gedrag, demografie, interesses en top pullfactoren van potentiële kandidaten. Dit doen we op social media kanalen waar kandidaten zich bevinden. Vervolgens treden we in contact met deze kandidaten alvorens we ze aan jullie voorstellen. Er vindt dus altijd eerst een uitgebreide screening plaats. Zo besparen we jou tijd en werk en zorgen we ervoor dat jij enkel de juiste kandidaten te spreken krijgt. Door analyse en optimalisatie verbeteren wij vervolgens doorlopend het resultaat van iedere recruitment campagne. Op die manier houden we de kosten laag en krijg je op efficiënte en effectieve wijze toegang tot onbereikbaar talent.

De voordelen van IT personeel werven met Yarle

• Verhoog je kwaliteit. Doordat we onze campagnes precies afstemmen op jouw doelstellingen en behoeftes en deze telkens blijven optimaliseren, kunnen we hoge kwaliteit leveren. De focus ligt bij ons niet op pure leadgeneratie, maar op het vinden van kwalitatief goede kandidaten.

• Lage kosten. Doordat we gericht zoeken en continu blijven analyseren en optimaliseren, verbeteren wij doorlopend het resultaat van iedere campagne. Zo zijn we in staat de kosten laag te houden.

• Innovatieve recruitment. Onze datagedreven aanpak is actueel en innovatief en zorgt ervoor dat we heel gericht zowel actief als latent werkzoekenden op online plekken kunnen bereiken.

• Snel schakelen. Door onze werkwijze bereik je de gewenste doelgroep al binnen één werkdag. Met Yarle kies je voor de snelste weg om de beste kandidaten te krijgen. En wil je de kandidaat niet direct in dienst nemen? Dan kan Yarle je ook hierbij helpen.

Jouw vacature bij Yarle

Voor de werving en selectie van IT personeel ben je bij Yarle op de juiste plek. Ben je op zoek naar een geschikte kandidaat voor jouw vacature? Wij zoeken graag met je mee! Wil jij weten wat Yarle voor jouw bedrijf kan betekenen? Begin dan je reis met Yarle vandaag nog en plan nu je demo. Toch nog een vraag? Stel hem gerust, we helpen je graag verder. Neem contact op via [email protected] of bel naar 0546-745002.

Titel

Anderen bekeken ook

Waarom een goede werken-bij-website essentieel is voor jouw organisatie
Wat houdt een Audience Network in? De impact op recruitment
Ontdek de psychologie achter succesvolle Employer Branding

Hoe wij ons onderscheiden

Wij creëren het nieuwe recruitment ecosysteem

Bereik de juiste kandidaten

Slimme campagnes gericht op het aantrekken van de juiste kandidaten.

Zonder technische kennis

Ontwikkel een werken-bij website zonder over technische expertise te beschikken.

Verlaag je kosten

Geen dure vacature posts, hoge uurtarieven of andere onvoorziene kosten en verlaag hierdoor je cost-per-hire.

Eenvoudig & Snel

Alles gerealiseerd in een ogenblik d.m.v. enkele muisklikken.