Wat is job marketing?

Cem Özkent
6 min

Blijf op de hoogte

Een van de grootste uitdagingen voor ieder bedrijf is om gekwalificeerd personeel te krijgen. Of je nu een groot of een klein bedrijf hebt, het personeelsbestand zal van cruciaal belang zijn voor de instandhouding en groei van je bedrijf. In deze blog laten we zien wat job marketing is en hoe je het vinden van gekwalificeerd personeel hiermee kunt verbeteren. We leggen ook uit hoe job marketing verschilt van het promoten van gewone vacatures, waar veel bedrijven nog steeds gebruik van maken.

Wat is job marketing?

Job marketing houdt in dat je gericht contact maakt met gekwalificeerde vakmensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Het is belangrijk dat je bedrijf gerichte campagnes gebruikt, zodat je de mensen bereikt die de meeste kans maken om met succes in de functie of bedrijfstak te werken. Job marketing bespaart tijd en geld, omdat je minder in contact komt met personen die minder/niet passen bij de vacature en organisatie. Hierdoor vergroot je de kans om de juiste mensen voor de vacature te vinden. Job marketing gaat verder dan het plaatsen van een advertentie, je zet doelgericht campagnes in om daadwerkelijk in contact te komen met potentiële werknemers.

Hoe werkt jobmarketing?

Er zijn veel verschillende vormen van jobmarketing. Je kunt sociale media gebruiken, zoals LinkedIn en Facebook, waar vakmensen samenkomen om contact te leggen met andere professionals in hun branche. Social media bieden een geweldige kans om je merk onder de aandacht te brengen en mensen te laten zien wat je hen te bieden hebt. Je kunt ook een landingspagina opzetten om mensen naar vacaturesites te leiden of om je vacature en je bedrijf juist uit te lichten. Bij Yarle zetten we verschillende technieken in voor recruitment, zoals hypertargeting en employer branding.

Voordelen van jobmarketing:

 • Je genereert snel gekwalificeerde leads voor de vacature.
 • Je geeft prospects de kans om meer over je bedrijf en de vacature te weten te komen.
 • Je verhoogt het conversiepercentage (het aantal dat solliciteert ten opzichte van het totale aantal weergaven) met vaak wel tot 40%.
 • Het geeft je inzicht in nieuwe of veranderende industrieën.


Meer weten? Neem contact met ons op!

Datagedreven

Iedereen laat online sporen achter en creëert op die manier zijn eigen profiel. Op basis van deze data is het mogelijk om de juiste kandidaten aan te trekken die voldoen aan de omschrijving van je vacature. Een veelgebruikte methode is hypertargeting, waarmee je mensen kunt vinden op basis van demografische gegevens, interesses, leeftijd en andere specifieke kenmerken. Het is ook mogelijk om data van je eigen website en daarbuiten te gebruiken om te ontdekken wie openstaat voor jouw boodschap. Bij Yarle helpen we bedrijven iedere dag om de meest geschikte kandidaten te vinden door datagedreven recruitment campagnes op te zetten.

Job marketing versus normale recruitment

Recruitment zoals we gewend zijn heeft tot nu toe altijd goed gewerkt, maar het is belangrijk dat je bedrijf steeds meer gebruik gaat maken van job marketing. Het proces verloopt daardoor gerichter, wat tijd en geld bespaart. Daarnaast zorg je ervoor dat je de concurrentie een stap voor blijft. Mensen zullen alleen solliciteren als ze zich echt verbonden voelen met het werk en de kernwaarden van het bedrijf. Bij Yarle weten we uit ervaring hoe belangrijk dit is en zorgen we ervoor dat we tijdens iedere campagne laten zien wat een bedrijf te bieden heeft. Denk dan niet alleen aan de arbeidsvoorwaarden, maar bijvoorbeeld ook aan persoonlijke ontwikkeling en de cultuur van het bedrijf. Dit zijn allemaal zaken die duidelijk moeten terugkomen in de vacature.

Waarom werkt job marketing?

LinkedIn zegt dat 52% van de professionals die relevante berichten over de banenmarkt ontvangen, eerder overwegen van baan te veranderen. Dit komt doordat de mensen die je aantrekt meestal dezelfde waarden hebben als jouw bedrijf. Daardoor zullen ze dus ook eerder denken dat een functie binnen jouw bedrijf hen gelukkiger maakt. Online marketing kan dus fantastische resultaten opleveren, zowel voor bedrijven als kandidaten. Het is belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt welke type kandidaat binnen je bedrijfscultuur past, zodat je hem of haar snel kunt vinden. Bij Yarle gebruiken we iedere dag verschillende vormen van job marketing om onze klanten te helpen in hun zoektocht naar de perfecte kandidaten voor hun vacatures.


Vraag hier een gratis demo aan!

Onderdelen binnen job marketing

Er zijn vier hoofdonderdelen van jobmarketing: targeting, boodschap, positionering en promotie.

 • Targeting verwijst naar het proces van het bereiken van je gewenste publiek met een boodschap op maat. Het is belangrijk dat je mensen vindt die geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.
 • De boodschap is het belangrijkst. Deze moet duidelijk, beknopt en op je publiek afgestemd zijn.
 • De positionering bepaalt hoe kandidaten je bedrijf zien ten opzichte van andere bedrijven die soortgelijke producten of diensten aanbieden. 
 • De promotie omvat alle kanalen die je inzet om je publiek te bereiken. Dat kunnen sociale media zijn, e-mails, nieuwsbrieven of banner advertenties op vacaturesites.

Ideale kandidaat selecteren: enkele tips

Bij goede jobmarketing is het belangrijk dat je je richt op de juiste kandidaten die echt van toegevoegde waarde kunnen zijn voor jouw bedrijf. Hieronder geven we een aantal tips voor een optimale wervingscampagne:

 • Wees gedetailleerd en specifiek. Richt je op wat de kandidaat te winnen heeft binnen de functie en je bedrijf. Denk aan mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling of een flexibele werkomgeving.
 • Maak gebruik van je eigen personeel om aan je employer branding te werken.
 • Gebruik data om uit te zoeken wie het meest ontvankelijk is voor je boodschap.
 • Gebruik data om de juiste kanalen te bepalen.
 • Gebruik social media advertising om de juiste doelgroep te targeten en te bereiken.
 • Houd altijd je publiek voor ogen en stem de taal, toon en lengte van de inhoud af op hen.


Bekijk hier onze succesverhalen

Job marketing uitbesteden

Bij Yarle hebben we vele bedrijven geholpen met jobmarketing en gerichte campagnes opgezet. Door onze ervaring weten we wat werkt en kunnen we snel een campagne opzetten waarmee de juiste mensen een nieuwe baan vinden bij jouw bedrijf. We gebruiken altijd data om een gerichte strategie te bepalen en maken meetbaar wat iedere campagne oplevert. Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact op of vraag een gratis demo aan.

Titel

Anderen bekeken ook

Recruitment in het digitale tijdperk: Hoe behoud je de menselijke touch?
Hoe bouw je een krachtige Employer Branding strategie om talent aan te trekken?
Slim werven met ChatGPT en Facebook: Een praktijkvoorbeeld voor succesvolle kandidatenadvertenties

Hoe wij ons onderscheiden

Wij creëren het nieuwe recruitment ecosysteem

Bereik de juiste kandidaten

Slimme campagnes gericht op het aantrekken van de juiste kandidaten.

Zonder technische kennis

Ontwikkel een werken-bij website zonder over technische expertise te beschikken.

Verlaag je kosten

Geen dure vacature posts, hoge uurtarieven of andere onvoorziene kosten en verlaag hierdoor je cost-per-hire.

Eenvoudig & Snel

Alles gerealiseerd in een ogenblik d.m.v. enkele muisklikken.