Slim werven met ChatGPT en Facebook: Een praktijkvoorbeeld voor succesvolle kandidatenadvertenties

Bo ter Huurne
6 min

Blijf op de hoogte

Sociale media spelen tegenwoordig een onmisbare rol in onze samenleving, ook als het gaat om het vinden van werk. Populaire platforms zoals Facebook worden vaak gebruikt om vacatures te promoten en sollicitanten te bereiken via advertenties. Stel je voor dat je een geavanceerde virtuele assistent tot je beschikking hebt die specifiek is ontworpen om je te ondersteunen bij dit proces. ChatGPT is de ideale tool om te communiceren en te verkennen. Of je nu op zoek bent naar antwoorden, advies of inspiratie, ChatGPT staat altijd voor je klaar. Je kunt ChatGPT vragen stellen, ideeën delen en zelfs een boeiend gesprek voeren.

Ontdek ChatGPT voor recruitment in onze whitepaper. Lees meer!

In deze blogpost willen we graag de schijnwerpers richten op de waardevolle ondersteuning die ChatGPT kan bieden bij het plaatsen van vacatures in de vorm van advertenties. Met behulp van ChatGPT kun je het proces van het plaatsen van een vacature vereenvoudigen en verbeteren. De tool kan je helpen bij het formuleren van effectieve advertentieteksten, het selecteren van de juiste doelgroep en het optimaliseren van de advertentieprestaties. Om een compleet beeld te schetsen van de toepasbaarheid, nemen we je mee naar een voorbeeld van een vacaturepost voor de functie van timmerman. Laten we eens kijken naar de verschillende stappen van hoe Facebook en ChatGPT jou kunnen helpen bij het vinden van de juiste kandidaten en test het zelf uit.

Stap 1 | Optimalisatie van de bedrijfspagina

Of je nu net begint of al een tijdje op Facebook actief bent, ChatGPT staat klaar om je te helpen bij het perfectioneren van jouw bedrijfspagina. Het begint allemaal met het schrijven van een pakkende beschrijving die de aandacht trekt en jouw unieke waarde benadrukt.

Zie hieronder de uitkomst die ik kreeg toen ik ChatGPT het volgende vroeg:“Help mij met het schrijven van een pakkende beschrijving op Facebook voor mijn timmerbedrijf [naam van het bedrijf], het kiezen van de juiste profielfoto en omslagfoto, en het toevoegen van relevante informatie voor mijn bedrijf [naam van het bedrijf].”

Stap 2 | Doelgroepanalyse & strategieontwikkeling

ChatGPT kan je helpen om de juiste mensen voor jouw vacatures te vinden op Facebook. Het kan suggesties geven over welke doelgroepen je het beste kunt benaderen op basis van leeftijd, interesses en gedrag. Hieronder kun je zien hoe ik ChatGPT heb gevraagd om me te helpen bij het vinden van de juiste doelgroep en strategie voor een vacature voor de functie van timmerman. Daarbij is de volgende vraag gesteld:

“Geef mij een doelgroepanalyse en strategieontwikkeling voor een vacaturepost voor de functie timmerman op Facebook.”

De vraag kan natuurlijk uitgebreider met verschillende eisen en specificaties, maar om het simpel te houden is het op deze manier gevraagd.

Stap 3 | Tips & Richtlijnen

De tool ChatGPT biedt ook handige tips en richtlijnen om jou te helpen bij het schrijven van een effectieve vacaturetekst. Denk aan het creëren van een pakkende openingszin, het beknopt houden van de tekst en het toevoegen van visuele elementen. Hierdoor wordt jouw vacaturetekst aantrekkelijker en boeiender voor potentiële kandidaten.

Ik vroeg ChatGPT het volgende voor deze stap:

“Wat zijn tips en richtlijnen voor het plaatsen van een effectieve vacaturetekst op Facebook?”

Stap 4 | Vacaturecreatie en -optimalisatie

Dit slimme hulpmiddel staat ook klaar om je te assisteren bij het creëren van vacatureteksten die indruk maken. Het helpt je bij het in de schijnwerpers zetten van de belangrijkste verantwoordelijkheden, vereisten en voordelen van de functie. Zo zorg je ervoor dat jouw vacatures opvallen.

Hieronder is te zien hoe ik ChatGPT vraag een vacaturetekst te schrijven voor de functie timmerman met de volgende vereisten: 40 uur, freelance en reiskostenvergoeding.

“Schrijf een interessante vacaturetekst voor op Facebook, voor de functie allround timmerman. De vacature moet voldoen aan de volgende eisen: 40 uur per week, freelance en reiskostenvergoeding.”

Deze tekst lijkt nogal lang en saai voor een Facebook-post. Als je op zoek bent naar een kortere optie met emoji’s, kun je ChatGPT daar ook om vragen. Ik heb de tool gevraagd om het volgende voor deze optie te genereren:

“Schrijf een korter stuk voor een Facebook post.”

Zoals te zien is kan je door verschillende termen en eisen toe te voegen aan de gestelde vraag, hele verschillende resultaten behalen.

Stap 5 | Plaatsen van vacatures op Facebook

In aanvulling op de eerdergenoemde opties, kan ChatGPT ook ondersteuning bieden bij het plaatsen van vacatures op Facebook. Zo hoef je niet meer te stressen over het juiste gebruik van de verschillende opties op Facebook.

De volgende vraag is hiervoor gesteld aan de tool:

“Geef mij verschillende extra opties die handig zijn om te weten tijdens het plaatsen van een vacature op Facebook.”

Als antwoord gaf ChatGPT o.a. een werken-bij-pagina. Een “Werken bij” website is een specifieke webpagina die gewijd is aan het aantrekken en informeren van potentiële kandidaten. Het doel van een werken-bij-website is om een overzicht te geven van de carrièremogelijkheden, bedrijfscultuur en voordelen die jouw organisatie biedt. Naast deze optie, gaf ChatGPT ook diverse andere en simpelere ideeën die handig zijn om te weten tijdens het plaatsen van een vacature advertentie op Facebook. Hieronder zijn deze ideeën zichtbaar.

Stap 6 | Beheer van sollicitaties en communicatie

Als laatste kan ChatGPT helpen bij het beheren van sollicitaties die binnenkomen via Facebook. Het kan suggesties geven voor het gebruik van Facebook Business Suite om sollicitatiegesprekken in te plannen, automatische berichten in te stellen en de sollicitatiestatus bij te houden. Facebook Business Suite is een tool die is ontworpen om bedrijven te helpen hun aanwezigheid op zowel Facebook als Instagram te beheren en te optimaliseren. Het biedt verschillende functies, zoals het beheren van berichten en meldingen, het maken en plannen van berichten, het bekijken van prestatierapporten en het beheren van advertentiecampagnes.

De volgende vraag is hiervoor gesteld:“Geef mij suggesties voor het gebruik van Facebook Business Suite om sollicitatiegesprekken in te plannen, automatische berichten in te stellen en de sollicitatiestatus bij te houden.”

Conclusie

Met de ondersteuning van ChatGPT wordt het proces van vacaturepromotie op Facebook een stuk eenvoudiger en effectiever. Van het optimaliseren van je bedrijfspagina tot het definiëren van de juiste doelgroep en het schrijven van aantrekkelijke vacatureteksten, ChatGPT staat klaar om jou te helpen bij elke stap. Daarnaast biedt het waardevolle tips voor het plaatsen en promoten van vacatures, optimalisatie van de vacaturepromotie en zelfs het beheren van sollicitaties via Facebook. Dankzij ChatGPT hoef je niet urenlang te zoeken naar de juiste targetingcriteria, te worstelen met het schrijven van overtuigende teksten of handmatig sollicitaties te beheren. De virtuele assistent helpt je bij elke stap en bespaart je waardevolle tijd die je kunt besteden aan andere belangrijke taken binnen het wervingsproces.

Titel

Anderen bekeken ook

Waarom een goede werken-bij-website essentieel is voor jouw organisatie
Wat houdt een Audience Network in? De impact op recruitment
Ontdek de psychologie achter succesvolle Employer Branding

Hoe wij ons onderscheiden

Wij creëren het nieuwe recruitment ecosysteem

Bereik de juiste kandidaten

Slimme campagnes gericht op het aantrekken van de juiste kandidaten.

Zonder technische kennis

Ontwikkel een werken-bij website zonder over technische expertise te beschikken.

Verlaag je kosten

Geen dure vacature posts, hoge uurtarieven of andere onvoorziene kosten en verlaag hierdoor je cost-per-hire.

Eenvoudig & Snel

Alles gerealiseerd in een ogenblik d.m.v. enkele muisklikken.