Vacature plaatsen op LinkedIn: een gerichte recruitment aanpak

Cem Özkent
8 min

Blijf op de hoogte

LinkedIn biedt ongekend veel mogelijkheden om vacatures gericht onder de aandacht te brengen bij de juiste kandidaten. Het is mogelijk om vacatures gratis te plaatsen, maar je kunt ze ook promoten om gericht de juiste doelgroep te bereiken. Bij Yarle zijn we gespecialiseerd in online recruitment campagnes. LinkedIn is een van de kanalen die we effectief inzetten om kandidaten te bereiken voor onze klanten. Wil je meer weten over het plaatsen en promoten van jouw vacatures op LinkedIn? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten.

Gratis vacatures plaatsen

Via LinkedIn is het heel eenvoudig om een gratis vacature te maken. LinkedIn maakt gebruikt van profielgegevens om jouw vacature te vergelijken met de vaardigheden, ervaring en opleidingen van kandidaten. Wanneer kandidaten zoeken naar vacatures, zullen ze jouw bedrijf hierdoor sneller vinden. Bovendien biedt LinkedIn handige beheer- en filter tools om overzicht te houden over alle sollicitanten. Dankzij de slimme algoritmen van LinkedIn worden de vacatures alleen aan gekwalificeerde kandidaten getoond die goed passen bij de functie en jouw bedrijf.

Vacatures plaatsen op LinkedIn: de stappen

Hoe plaats je nu precies een vacature op LinkedIn? Belangrijk om te weten is dat je een eigen LinkedIn account nodig hebt en dat je beheerder moet zijn van een bedrijfspagina. Vervolgens kun je deze stappen volgen om een LinkedIn vacature te maken:

  1. Open LinkedIn
  2. Selecteer rechts bovenin de knop ‘werk’ en klik op ‘vacature plaatsen’
  3. Selecteer het bedrijf, kies je functietitel en locatie
  4. Ga verder om de vacature verder in te vullen en te publiceren

Nadat je de bovenstaande stappen hebt doorlopen, is het van belang om de vacature zo specifiek mogelijk te maken. Geef aan wat het dienstverband is en het senioriteitsniveau. Uiteraard vul je de branche in waarin je actief bent en geef je een heldere functieomschrijving. Focus je op de potentiële kandidaat en minder op de behoeften van je bedrijf. Vraag je af wat een sollicitant echt over de streep trekt om op jouw vacature te solliciteren en niet die van een concurrent. Denk bijvoorbeeld aan een leuke bedrijfscultuur, bedrijfsuitjes en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Gratis delen van vacature

Via LinkedIn kun je gratis een vacature plaatsen, maar er zijn ook andere gratis manieren om via LinkedIn sollicitanten te bereiken. Hieronder noemen we aantal handige methodes die je geen geld kosten maar wel veel opleveren:

Vacature delen op de bedrijfspagina

Allereerst kun je je vacatures op je bedrijfspagina plaatsen. Niet alle potentiële kandidaten zullen de vacature zien, maar als je bedrijfspagina veel volgers heeft zal het bereik groot zijn. Vergeet ook zeker niet om de volgers van jouw pagina rechtstreeks aan te spreken. Zij weten wellicht weer goede potentiële kandidaten binnen hun eigen netwerk.

Maak gebruik van je werknemers

Jouw medewerkers hebben een waardevol netwerk waar je gebruik van kunt maken als je op zoekt bent naar nieuw personeel. Zij kennen misschien mensen die perfect bij jouw bedrijf passen, maar die niet actief op zoek zijn op een baan. Vraag daarom aan je bestaande medewerkers om mee te denken en of ze de vacaturebijdrage willen delen binnen hun eigen LinkedIn-netwerk. Hierdoor geef je het bereik een boost en vergroot je kans op een goede match. Vergeet natuurlijk niet om de vacature ook via je eigen LinkedIn profiel onder de aandacht te brengen. 

Maak gebruik van relevante groepen

LinkedIn groepen zijn een geweldige manier om potentiële kandidaten te benaderen. Je kunt jouw vacature in een groep plaatsen en om aanbevelingen van andere leden vragen. Groepen gaan vaak over een specifieke branche of vakgebied, waardoor je heel gericht de juiste mensen kunt bereiken. Natuurlijk zijn niet alle deelnemers in de groep op zoek naar een nieuwe baan, maar zij weten wellicht weer potentiële kandidaten binnen hun eigen netwerk. Daarnaast vergroot je de kans binnen een relevante groep dat je latent werkzoekenden activeert. 

Betaalde vacature plaatsen

Heb je een vacature geplaatst maar krijg je te weinig respons? In dat geval biedt LinkedIn Jobs ook betaalde opties om het bereik van de vacature een boost te geven. Wanneer je openstaande vacatures promoot kunnen kandidaten het bericht ontdekken via het LinkedIn-netwerk of ze krijgen “vacatures waarin je wellicht geïnteresseerd bent” te zien. 

Betaald een vacature plaatsen via LinkedIn kan op twee manieren: door gebruik te maken van Jobslots en CPC (cost-per-click).

Vacature plaatsen op LinkedIn via Jobslots

Jobslots zijn LinkedIn’s manier om een vacature voor een langere periode te plaatsen. Als bedrijf kun je een aantal jobslots kopen om de vacatures een hoog bereik te geven. Zodra een jobslot verloopt, kun je gebruik maken van een nieuwe jobslot. Binnen een jobslots kun je meerdere vacatures plaatsen, dus dit is een ideale oplossing voor grote bedrijven en recruiters. Het is ook mogelijk om binnen een jobslot een vacature te schrappen en ruimte te maken voor een andere vacature.

Vacature plaatsen op LinkedIn via CPC

Met CPC (cost-per-click) betaal je voor iedere unieke klik op jouw vacature. Doordat je een gemiddeld dagelijks budget kunt instellen, houd je altijd grip op de kosten. Het is ook mogelijk om met een maximum budget te werken. In dat geval wordt de gepromote vacature op LinkedIn onderbroken zodra het budget op is.

Maak gebruik van betaalde InMails

Naast een vacature promoten kun je ook inzetten op directe berichten naar kandidaten. Met betaalde InMails stuur je een persoonlijk bericht en zorg je ervoor dat de ontvanger zich gewaardeerd voelt. Immers, je laat weten dat het profiel aansluit bij de functie-eisen van jouw vacature. Mailen van een onbekende mensen is wel erg duur: het kost gemiddeld tussen de 20 en 50 euro per klikt. Wel kun je rekenen op een hoge betrokkenheid, mits je kandidaten op de juiste manier aanspreekt.

Bijdrage op tijdlijn promoten

Naast de hierboven genoemde mogelijkheden binnen LinkedIn Jobs is het ook nog mogelijk om een bijdrage op de tijdlijn van je bedrijf te promoten. Door een bijdrage te promoten kun je gebruik maken van interesses van de doelgroep, demografische gegevens, functietitels, senioriteitsniveau etc. Ook dit vergroot de kans op een groot aantal geschikte kandidaten.

Job Wrapping

LinkedIn biedt de dienst “Job Wrapping” aan, die vooral veel toegepast wordt binnen LinkedIn Recruiter. Met Job Wrapping kun je LinkedIn koppelen met je eigen recruitment software, externe links of een externe website. Zodra je een nieuwe vacature plaatst, wordt deze automatisch opgenomen binnen een jobslot. Een interessante optie voor grote bedrijven en recruiters, maar kostentechnisch minder interessant voor kleine ondernemers.

Vacature op LinkedIn plaatsen: wel of niet doen?

Veel bedrijven kiezen er nog steeds voor om hun vacatures alleen via vacaturesites onder de aandacht te brengen. Dat is zonde, want de meeste mensen gebruiken LinkedIn tegenwoordig om vacatures te zoeken. Op LinkedIn adverteren is misschien erg duur, maar ook door een gratis vacature te plaatsen vergroot je de kans om in een korte tijd geschikte kandidaten te vinden.

Hoe maak je een goede vacature update?

Het is niet gemakkelijk om een post te schrijven die interessant is voor je doelpubliek. Je moet relevante informatie plaatsen en de taal professioneel houden, maar je wilt ook dat mensen geïnteresseerd zijn om verder te lezen. Hieronder geven we een aantal handige tips om jouw doelgroep te activeren:

Denk goed wat jouw doelgroep aanspreekt

Wanneer je een post schrijft, is het belangrijk om goed na te denken over wat je doelgroep leuk vindt. Wat zijn hun interesses en wat motiveert hen? Je kunt LinkedIn ook gebruiken om hier onderzoek naar te doen. Daarnaast kun je kijken wat er leeft binnen een LinkedIn groep of een persoonlijk profiel bekijken om meer te leren over de interesses van de doelgroep. Hoe relevanter de post, hoe groter de kans dat mensen hem zullen lezen!

Goede en pakkende tekst

Zorg dat je de tekst op een actieve en persoonlijke manier schrijft. Schrijf bijvoorbeeld: “ben jij de nieuwe medewerker die we zoeken? Reageer meteen en stuur ons je cv” en vergroot de kans dat een potentiële kandidaat op de vacature klikt. 

Spreek sollicitanten altijd persoonlijk aan en maak gebruik van relevante hashtags in de LinkedIn update, zoals: #vacature #jobalert #Amsterdam.

Kies het juiste beeldmateriaal

Kies de juiste afbeelding en zorg ervoor dat deze bij je vacature past. Hoe meer visuele inhoud hoe beter, dus bijvoorbeeld een foto van je huidige team die samen plezier beleven op de werkvloer.

Kies voor video

Het gebruik van video’s is niet meer weg te denken op sociale media. Een video wekt gelijk de aandacht en biedt tevens een kans om potentiële kandidaten een kijkje te geven binnen je bedrijf. Dit vergroot de kans enorm dat potentiële kandidaten de vacature bekijken. Als je een video plaatst, is het wel van belang dat deze professioneel overkomt. Een slechte video kan sollicitanten juist afschrikken. Video’s zijn veel persoonlijker dan tekst, dus kandidaten zullen snel het gevoel hebben dat ze je bedrijf beter leren kennen.

Recruitmentcampagnes van Yarle

Om een vacature op de meest effectieve manier op LinkedIn te plaatsen, kan Yarle je helpen. Yarle is een bureau dat gespecialiseerd is in recruitment marketing campagnes voor klanten door heel Nederland die actief zijn in uiteenlopende branches. Wij zetten diverse kanalen in, waaronder LinkedIn, om vacatures onder de aandacht te brengen bij de juiste doelgroep. Door onze datagedreven aanpak kunnen we de gemiddelde cost-per-hire ontzettend verlagen. Benieuwd wat we kunnen betekenen? Neem contact met ons op of vraag een gratis demo aan via de website.

Titel

Anderen bekeken ook

Waarom een goede werken-bij-website essentieel is voor jouw organisatie
Wat houdt een Audience Network in? De impact op recruitment
Ontdek de psychologie achter succesvolle Employer Branding

Hoe wij ons onderscheiden

Wij creëren het nieuwe recruitment ecosysteem

Bereik de juiste kandidaten

Slimme campagnes gericht op het aantrekken van de juiste kandidaten.

Zonder technische kennis

Ontwikkel een werken-bij website zonder over technische expertise te beschikken.

Verlaag je kosten

Geen dure vacature posts, hoge uurtarieven of andere onvoorziene kosten en verlaag hierdoor je cost-per-hire.

Eenvoudig & Snel

Alles gerealiseerd in een ogenblik d.m.v. enkele muisklikken.