Technisch personeel gezocht

Cem Özkent
10 min

Blijf op de hoogte

Op zoek naar technisch personeel voor je bedrijf? Bij Yarle zijn we gespecialiseerd in het vinden van de juiste persoon voor jouw technische vacature. Hoewel het vaak lastig is kwalitatief goed technisch personeel te vinden, weten we bij Yarle hoe we deze personen moeten bereiken en brengen we hen eenvoudig jouw vacature onder de aandacht. Graag vertellen we meer over het werven van technisch personeel.

Werven van technisch personeel

Wanneer je op zoek bent naar technisch personeel voor jouw organisatie, dan kan dit een lastige opgave zijn. Hoe vind jij als werkgever nou goed gekwalificeerd technisch personeel? Technisch personeel is al jaren schaars op de arbeidsmarkt, bovendien concurreer je met andere bedrijven voor het binnenhalen van de beste professionals. Omdat de techniek nog altijd een groeiende sector is, wordt bij veel bedrijven voortdurend naar vakbekwaam technisch personeel gezocht. Bij Yarle zijn we van mening dat we deze mensen op een andere manier moeten bereiken dan door middel van de standaard manieren. Ben je voor jouw bedrijf op zoek naar technisch personeel? Dan helpen wij je bij Yarle graag de juiste professionals te vinden!

Wat is technisch personeel?

Technisch personeel zijn medewerkers die werkzaam zijn in een beroep binnen de techniek. Maar wat is nou eigenlijk techniek precies? Techniek is een veelomvattende term. Volgens Wikipedia is techniek ‘het op systematische manier toepassen van nieuwe natuurwetenschappelijke of andere georganiseerde kennis ten behoeve van praktische doeleinden, verwant met technologie’. Maar wat is dan het verschil tussen techniek en technologie? Binnen de techniek gaat men op zoek naar oplossingen voor problemen en voor behoeften die we als mens nodig hebben om te overleven, zoals gebruiksvoorwerpen en voedsel. Technologie daarentegen is de wetenschap van techniek en richt zich met name op innovatie waarbij kennis wordt gebruikt uit verschillende takken van de wetenschap. De woorden zijn dus nauw met elkaar verwant en worden dan ook vaak – ten onrechte – door elkaar gebruikt.

Wanneer er in je bedrijf naar technisch personeel wordt gezocht, gaat dit in de meeste gevallen om een vacature in de techniek. Toch is ook het begrip techniek nog ongelofelijk breed en omvat het allerlei sectoren. Er is niet één eenduidig overzicht te geven van deze richtingen, er komen de laatste jaren zelfs nog richtingen bij. Hieronder benoemen we de belangrijkste. 

Sectoren in de techniek

De techniek is onder te verdelen in verschillende sectoren. We noemen hier de belangrijkste.

• Bouw
De grootste groep technisch personeel zijn de bouwarbeiders. Onder bouwarbeiders vallen timmermannen, schilders, loodgieters, behangers, stukadoors en metaalspuiters, maar ook uitvoerders. Maar liefst zo’n 6% van de werknemers in Nederland is werkzaam in deze sector, wat aangeeft hoe belangrijk deze sector is. De bouwsector heeft het erg zwaar gehad de afgelopen jaren en herstel wordt pas over enkele jaren verwacht. Op dit moment is het dan ook hard werken voor de vele bouwbedrijven in deze sector en er is veel werkgelegenheid. Deze sector wordt ook wel de bouwbranche, de bouwindustrie, de bouwwereld, het bouwwezen of gewoon ‘de bouw’ genoemd.

• Elektrotechniek 
De elektrotechniek is een tweede belangrijke sector in de techniek. Binnen deze sector wordt onderscheid gemaakt tussen een elektrotechnicus (ook wel elektriciens of elektronicamonteurs genoemd) en een elektrotechnisch ingenieur. De elektrotechnicus is meestal lager of middelbaar opgeleid en houdt zich bezig met het onderhouden, repareren en installeren van elektrische-, elektronische- en telecommunicatieapparatuur. Een elektrotechnisch ingenieur houdt zich bezig met de voorbereiding en realisatie van elektrotechnische projecten. Vaak draagt hij bij aan innovatieve ontwikkelingen op het gebied van vervoer, energievoorzieningen en medische techniek.

• Werktuigbouw
Een andere belangrijke tak van technisch personeel is de werktuigbouw. Hieronder vallen bijvoorbeeld de machinemonteurs en metaalarbeiders. Een machinemonteur voert onderhoud en reparaties uit aan machines en zorgt ervoor dat deze goed en veilig werken. Dit kunnen kleine machines zijn zoals een trilplaat, maar ook grote machines zoals hijskranen of asfalteermachines. Een metaalarbeider wordt ook wel een plaatwerker, smelter of lasser genoemd. Hij knipt, snijdt of brandt metalen platen, staven, buizen en profielen. Binnen deze groep vallen ook de productiemachinebeheerders (verantwoordelijk voor het instellen, bedienen en bijsturen van verschillende machines) en assemblagemedewerkers (iemand die zich bezighoudt met het in elkaar zetten van producten, vaak aan een lopende band).

• ICT
Ook ICT is nauw verwant met techniek. ICT, wat staat voor informatie- en communicatietechnologie, is de tak van techniek die zich bezighoudt met het programmeren van computers en communicatiesystemen. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen en beheren van systemen, netwerken, databases, games en websites. Ook het onderhouden van computers en het schrijven van software valt hieronder, vaak in een bedrijfskundige context. 

• Civiele techniek
De civiele techniek houdt zich bezig met het ontwerpen, realiseren en onderhouden van vaststaande objecten zoals wegen, spoorwegen, gebouwen en bruggen, maar ook met kabels en leidingen. Beroepen die onder deze tak van techniek vallen zijn bijvoorbeeld bouwkundig ingenieur, waterbouwkundige of betonboorder. Maar ook de baggertechniek, drinkwaterzuivering en offshore technologie behoren tot deze vorm van techniek.

• Ingenieurs en onderzoekers
Ingenieurs en onderzoekers vallen ook onder technisch personeel. Een ingenieur houdt zich bezig met het ontwerpen en integreren van oplossingen op het gebied van installaties, apparatuur en elektrische systemen. Een ingenieur, ook wel technisch engineer genoemd, is vaak ook betrokken bij de productie van technische producten, van ontwerp tot installatie. Onder onderzoekers vallen bijvoorbeeld natuurwetenschappers (natuur & techniek zijn immers twee gebieden die nauw met elkaar zijn verweven), maar ook kun je denken aan het doen van onderzoek naar het botsen van auto’s.

Bovengenoemde sectoren zijn enkele grote sectoren uit de techniek. Toch omvatten ze nog lang niet alle technische beroepen. Zo zijn er ook diverse vakspecialisten in de richting natuur en techniek en vallen er diverse ambachten ook onder de noemer technisch personeel. Denk bijvoorbeeld aan meubelmakers, stoffeerders, drukkerijmedewerkers, duikers, ongediertebestrijders en ga zo maar door.

Techniek en cijfers

Eerst enkele cijfers uit de techniek. In 2020 waren naar schatting zo’n 1,5 miljoen Nederlanders werkzaam in de techniek, wat neerkomt op ongeveer 16% van de totale beroepsbevolking. Van deze 1,5 miljoen personen was overigens maar liefst 87% man en slechts 13% vrouw. Al jaren heerst er een personeelstekort onder technisch personeel. De vraag wordt steeds groter, het aanbod is en blijft te klein. Het is dan ook erg lastig om technisch personeel te vinden. De afgelopen vier jaar is de beroepsbevolking met ruim 6% gestegen. Het aantal mensen met een technisch beroep is slechts met nog geen 3% gestegen en blijft dus nog meer achter. Waar komt dat tekort aan technisch personeel toch vandaan?

Tekort aan technisch personeel

Het tekort aan technisch personeel is op verschillende manieren te verklaren. In de eerste plaats lijkt dit al bij de basis te beginnen. Zo hebben veel mensen al van jongs af aan een negatief beeld van techniek, omdat technische beroepen veelal van een laag niveau zouden zijn. Ook worden technische beroepen vaak geassocieerd met fysiek zwaar werk. Voor sommige beroepen klopt dat ook, maar over het algemeen is de techniek toch een stuk geavanceerder dan veel mensen denken. Daarnaast is bij veel technische banen kennis van wiskunde en natuurkunde vereist, twee vakken die op de middelbare school bij weinig leerlingen populair zijn. Veel middelbare scholieren kiezen dan ook liever voor andere richtingen waarbij deze exacte vakken minder belangrijk zijn.

Het valt dan ook voor veel bedrijven niet mee om geschikte kandidaten te vinden en zo de openstaande vacatures in te vullen. Vooral vacatures op mbo- en hbo-niveau zijn lastig vervulbaar. Er lijken niet veel sollicitanten te vinden met de juiste kwalificaties, zoals opleidingsniveau, opleidingsrichting, werkervaring en vakkennis. Daarnaast zoeken de meeste bedrijven via dezelfde kanalen en vissen ze dus in dezelfde vijver. Het is dan ook van groot belang om een andere aanpak te kiezen dan je concurrenten wanneer je op zoek bent naar technisch personeel. En daarvoor ben je bij Yarle aan het juiste adres.

Technisch personeel in de toekomst

Hoe de toekomst eruit ziet weet natuurlijk niemand, maar het heeft er alle schijn van dat er ook de komende jaren nog een tekort aan technisch personeel zal zijn. Nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat ook op die gebieden technisch personeel nodig zal zijn. Denk hierbij aan de transitie naar groene energie, waaronder bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen vallen. Hiervoor wordt technisch personeel gezocht om zonnepanelen te monteren en onderhouden, om warmtepompen te installeren en om nieuwe elektriciteitsnetten aan te leggen. Daarnaast is er al jaren een groot woningtekort in Nederland, wat vraagt om bouwpersoneel, loodgieters, elektriciens en installateurs. Ook dat lijkt de komende jaren nog wel even zo te blijven.

Technisch personeel gezocht

Wanneer er in je bedrijf naar technisch personeel wordt gezocht, is het dus zaak dit op een slimme manier aan te pakken, je bent immers niet de enige die op zoek is naar kwalitatief goede technische krachten. Bij Yarle helpen we je graag om technisch personeel te vinden, het is onze kracht om de juiste persoon voor de juiste functie te vinden! In tegenstelling tot uitzendbureaus of vacaturewebsites doen we dit niet door het willekeurig plaatsen van vacatures. Want wat kunnen we beter gebruiken om technisch personeel te vinden dan de technologie zelf? Ons motto is niet voor niets ‘met slimme technologie, de perfecte online recruitmentstrategie’.

Werven van technisch personeel door Yarle

Bij Yarle helpen we je graag bij je zoektocht naar gedegen technisch personeel. Maar hoe zorg je er nu voor dat je jouw werkgeversmerk versterkt bij de juiste kandidaten en dat ze ook graag voor je willen werken? Wij doen dit door een datagedreven recruitment campagne uit te zetten op plekken waar jouw doelgroep zich online bevindt. En dat gaat verder dan de standaard vacaturebanken. Bij Yarle zoekt de vacature niet alleen de actief werkzoekenden, maar vooral ook de latent werkzoekenden. Hoe we dit doen? Eerst bepalen we gezamenlijk wat voor jou de ideale kandidaat is door de harde eisen, de gewenste soft skills, maar vooral ook jouw bedrijfscultuur te inventariseren. Vervolgens ontwikkelen we jouw persoonlijke vacaturepagina of recruitmentwebsite van a tot z zodat je een onweerstaanbare werkgever wordt! Zo krijg je toegang tot onbereikbaar talent. We brengen jouw vacature op het juiste moment bij talent onder de aandacht, op de online platformen waar zij zich bevinden. 

Onze werkwijze

Wanneer Yarle voor jouw bedrijf op zoek mag naar technisch personeel, dan zorgen we ervoor dat er zo snel mogelijk onder je eigen bedrijfsnaam een online campagne wordt gestart om de ideale kandidaat voor jouw vacature te vinden. Dit doen we door de vacature bij de juiste doelgroep onder de aandacht brengen, door te kijken naar onder andere online gedrag en interesses. Vervolgens treden we in contact met potentiële kandidaten alvorens deze worden voorgesteld. We zorgen dus altijd voor een uitgebreide screening vooraf. Zo ben jij geen kostbare tijd kwijt aan het doorspitten van cv’s en profielen en krijg je direct de juiste kandidaten te spreken.
Technisch personeel gezocht? Bij Yarle zoeken we graag met je mee! Heb je vragen? Stel ze gerust, we helpen je graag verder. Stuur een e-mail naar [email protected] of bel naar 0546-745002.

Titel

Anderen bekeken ook

Waarom een goede werken-bij-website essentieel is voor jouw organisatie
Wat houdt een Audience Network in? De impact op recruitment
Ontdek de psychologie achter succesvolle Employer Branding

Hoe wij ons onderscheiden

Wij creëren het nieuwe recruitment ecosysteem

Bereik de juiste kandidaten

Slimme campagnes gericht op het aantrekken van de juiste kandidaten.

Zonder technische kennis

Ontwikkel een werken-bij website zonder over technische expertise te beschikken.

Verlaag je kosten

Geen dure vacature posts, hoge uurtarieven of andere onvoorziene kosten en verlaag hierdoor je cost-per-hire.

Eenvoudig & Snel

Alles gerealiseerd in een ogenblik d.m.v. enkele muisklikken.