Recruitment: wat kan een recruitmentbureau voor je bedrijf doen?

Cem Özkent
8 min

Blijf op de hoogte

Met een recruitment bureau hoef je je geen zorgen te maken over de tijd en energie die het kost om de perfecte kandidaat voor een baan te vinden. Een wervingsbureau heeft toegang tot de laatste online technieken en kan de juiste mensen vinden die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. In deze blog leggen we uit wat goed recruitment voor jouw bedrijf kan doen en hoe je ervoor zorgt dat je voortaan alleen geschikte kandidaten op gesprek uitnodigt.

Wat is recruitment?

Allereerst is het belangrijk om te definiëren wat werving eigenlijk inhoudt. Recruitment betekent dat je mensen zoekt en benadert die openstaan voor nieuwe uitdagingen en die de vaardigheden bezitten die je bedrijf op dit moment of in de toekomst nodig heeft. Als je de perfecte kandidaat gevonden hebt, kun je deze uitnodigen voor een gesprek. Als de kandidaat goed past bij de functie die je in je bedrijf beschikbaar hebt, kan hij of zij een werknemer van je bedrijf worden.

Wat doet een wervingsbureau?

Als je eenmaal bepaald hebt wat voor soort kandidaat je zoekt, gaan wervingsbureaus door hun databases en vinden vervolgens kandidaten die aan alle criteria voldoen die je aanvankelijk stelde. Dit betekent dat je minder tijd verspilt aan het uitzoeken wie geschikt is voor de baan en dat je meer tijd overhoudt voor je primaire werkzaamheden! Tegenwoordig gebruiken wervingsbureaus ook veel online middelen om nieuwe kandidaten te vinden.

Innovatie in recruitment

De tijd dat je alleen maar een advertentie op vacaturesites hoefde te plaatsen ligt ver achter ons. Dankzij geweldige nieuwe technologieën is het voor bedrijven van allerlei soorten en maten mogelijk om op een veel efficiëntere manier kandidaten te vinden. Wervingsbureaus zijn altijd op de hoogte van wat er online gebeurt, zodat ze jouw bedrijf altijd met de juiste mensen in contact kunnen brengen. Bij Yarle helpen we bedrijven bij hun recruitment door online campagnes uit te zetten waarmee de beste kandidaat uiteindelijk gevonden wordt. We zetten een data-gedreven aanpak in tijdens het recruitment proces, zodat we weten hoe we een doelgroep kunnen bereiken en activeren.

Online recruitment strategieën

Één van de populairste recruitment strategieën op dit moment is het toepassen van sociale media. Social media bieden een geweldige kans om met potentiële kandidaten in contact te komen en ze te overtuigen van de missie en visie van je bedrijf. Bij Yarle weten we hoe we verschillende online platformen kunnen gebruiken om aandacht te trekken en leads te genereren. Hierdoor hoef je niet alles zelf te doen en verloopt je recruitment proces vlekkeloos. 

Online datasporen gebruiken

Veel mensen laten online een digitale voetafdruk achter. Deze kan van onschatbare waarde zijn om bijvoorbeeld meer te weten te komen over hun opleiding, vroegere ervaringen en voorkeuren voor toekomstige functies. Bij Yarle weten we hoe we informatie uit verschillende bronnen kunnen gebruiken en samenvoegen, zodat we de juiste kandidatenlijst opstellen voor onze opdrachtgevers. De methodes die we inzetten zijn veel effectiever dan traditionele methoden zoals alleen het beoordelen van CV’s.

Het belang van het vinden van goede kandidaten

Op de arbeidsmarkt van vandaag zijn er veel mensen (al dan niet latent) op zoek naar een nieuwe uitdaging. Een goed wervingsbureau houdt de laatste ontwikkelingen in je bedrijfstak bij en vindt mensen die precies de kwaliteiten bezitten die jij nodig hebt voor het succes van je bedrijf. Door de juiste personen via de juiste kanalen te vinden, voorkom je dat je ongekwalificeerde kandidaten op gesprek krijgt. Bij Yarle kunnen we advies geven over hoe je bijvoorbeeld op basis van functietitels, demografie en interesses kandidaten aanspreekt die echt van toegevoegde zijn voor je bedrijf.

De belangrijkste stappen in online recruitment

  • Maak een functieomschrijving waarin je specifieke informatie geeft over wat je in een kandidaat zoekt.
  • Gebruik social media om gerichte advertenties te plaatsen.
  • Houd de website van je bedrijf bij met relevante informatie over vacatures. 
  • Maak gebruik van data om de juiste sollicitanten te bereiken.

Software voor online recruitment

Er zijn tegenwoordig veel goede werving softwarepakketten beschikbaar. De juiste software kan je wervingsproces stroomlijnen en je helpen om tijd te besparen bij het screenen van sollicitanten. Bij Yarle werken we met verschillende hulpmiddelen waarmee we de beste kandidaten verbinden met onze klanten. We maken gebruik van verschillende advertentiemogelijkheden en screenen alle sollicitanten voor je binnen één werkdag.

Tips voor recruitment

Het is belangrijk dat een kandidaat een goed beeld krijgt van je bedrijf en zich kan vinden in jouw waarden. Op deze manier trek je kandidaten aan die in staat zijn om de beste invulling te geven aan de functie. Een goed wervingsbureau helpt je hierbij door een positief beeld over je bedrijf te schetsen en uit te leggen wat de doorgroeimogelijkheden zijn. Wat ook belangrijk is, is dat je voldoende tijd besteedt aan het voeren van gesprekken en niet te snel iemand aanneemt. Anders loop je het risico dat je de perfecte kandidaat misloopt of iemand na zijn proefperiode gelijk moeten laten opstappen. Zorg ervoor dat je steeds actuele informatie over potentiële werknemers bij de hand hebt, zodat je een goed beeld hebt van alle opties.

Trends in recruitment

De afgelopen jaren zijn er veel trends op het gebied van recruitment. Vooral het gebruik van data en online marketing zijn tegenwoordig onmisbaar om goede kandidaten te vinden. Met Google Analytics kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig meten of je recruitment campagne genoeg rendement oplevert. Ook de manier waarop interviews plaatsvinden verandert. Zo worden vooral oriënterende gesprekken in toenemende mate digitaal gevoerd via programma’s zoals Zoom en Microsoft Teams. Het belangrijkste in recruitment blijft een persoonlijke benadering, een kandidaat wil zich immers herkennen in de functieomschrijving en een goed gevoel krijgen over je bedrijf.

Het belang van een goed wervingsbureau

Een goed wervingsbureau heeft de connecties en de kennis om voor jou de perfecte kandidaat voor je bedrijf te vinden. Het is belangrijk dat ze een nauwkeurig beeld van je bedrijf kunnen schetsen, zodat kandidaten weten waar ze aan beginnen als ze bij je solliciteren. Wervingsbureaus en externe recruiters gebruiken tegenwoordig software om hun screening proces te stroomlijnen, zodat ze snel sterke en zwakke punten van de kandidaten inzichtelijk kunnen maken. Bij Yarle weten we hoe belangrijk online recruitment tegenwoordig is om de juiste kandidaten te vinden. Vooral in een branche met veel concurrentie en een tekort aan personeel, kunnen online recruitment bureaus doorslaggevend zijn in het vinden van goede kandidaten.

Recruitment bureau inschakelen?

Denk je erover na om nieuwe werknemers aan te nemen, maar weet je niet of je zelf de werving- en selectieprocedure moet uitvoeren? De eerste stap om de perfecte kandidaat te vinden is om na te gaan wat je bedrijf nodig heeft en verwacht van de sollicitant. Vervolgens kun je met corporate recruiters of een gespecialiseerd bureau een vrijblijvend gesprek aanvragen. Het voordeel van het uitbesteden van de recruitment procedure is dat je veel tijd bespaart en alleen de juiste kandidaten aantrekt. Bij Yarle hebben we bijvoorbeeld een team met software-engineers, social-media specialisten en motion designers die hun krachten bundelen om samen de perfecte campagne op te zetten. Een goed online recruitment bureau gaat dus veel verder dan alleen het benaderen van kandidaten via LinkedIn en het opstellen van vacatureteksten. Hun grondige kennis van je bedrijf en bedrijfstak maakt hen tot de perfecte partner om voor jou de juiste kandidaat te vinden.

Het belang van employer branding

Wanneer je een nieuwe werknemer zoekt om een vacature te vervullen, is het belangrijk dat je bedrijf en functieprofiel aantrekkelijk voor hen zijn. Een online wervingsbureau kan interessante profielen opstellen die goede resultaten opleveren tijdens het recruitment proces. Een belangrijke factor hierbij is de zogenaamde ’employer branding’. Deze term beschrijft hoe goed bedrijven hun identiteit communiceren via hun website of op social media platforms zoals LinkedIn en Facebook. Als je op zoek bent naar de juiste werknemers, dan is het van belang om goed naar je eigen employer branding te kijken. Zet ook je eigen medewerkers in om de waarden, missie en visie van je bedrijf nog beter uit te dragen.

Sociale vaardigheden in recruitment

De toenemende digitalisering vraagt niet alleen om nieuwe technologische vaardigheden in het werven van personeel, maar ook om sociale vaardigheden. Een goed online wervingsbureau kan je helpen door met kandidaten in gesprek te gaan en beoordelen of iemand echt goed matcht met de functie-eisen en de bedrijfscultuur. Corporate recruiters werven dus alleen kandidaten die geschikt zijn en nemen veel tijd uit handen door een selectie te maken voor je openstaande vacatures.

Lastig om goede kandidaten te vinden

Het vinden van geschikte kandidaten voor vacatures wordt steeds moeilijker, vooral in sterk concurrerende sectoren als de techniek of e-commerce. De enige manier om succesvolle resultaten te boeken is een grondige voorbereiding van de wervingsprocedures. Dit moet gecombineerd worden met een efficiënt screeningsproces dat de vereiste competenties goed afstemt op de informatie die sollicitanten hebben verstrekt. Externe recruiters kunnen hierbij helpen en hebben alle nodige expertise in huis.

Recruitment door Yarle

Bij Yarle zijn we gespecialiseerd in online recruitment en weten we precies welke online marketing technieken we moeten toepassen om de geschikte kandidaten voor jouw bedrijf te vinden. We bespreken en analyseren de behoeften en doelstellingen van je bedrijf, zodat we een efficiënte wervingscampagne kunnen opzetten. We weten hoe je je vacature moet positioneren en zorgen er samen met jou voor dat we alleen sollicitanten aantrekken die daadwerkelijk voldoen aan de functieomschrijving en van toegevoegde waarde kunnen zijn voor je bedrijf.

Titel

Anderen bekeken ook

Waarom een goede werken-bij-website essentieel is voor jouw organisatie
Wat houdt een Audience Network in? De impact op recruitment
Ontdek de psychologie achter succesvolle Employer Branding

Hoe wij ons onderscheiden

Wij creëren het nieuwe recruitment ecosysteem

Bereik de juiste kandidaten

Slimme campagnes gericht op het aantrekken van de juiste kandidaten.

Zonder technische kennis

Ontwikkel een werken-bij website zonder over technische expertise te beschikken.

Verlaag je kosten

Geen dure vacature posts, hoge uurtarieven of andere onvoorziene kosten en verlaag hierdoor je cost-per-hire.

Eenvoudig & Snel

Alles gerealiseerd in een ogenblik d.m.v. enkele muisklikken.