Recruitment in het digitale tijdperk: Hoe behoud je de menselijke touch?

Bo ter Huurne
6 min

Blijf op de hoogte

In de moderne recruitmentsector, waar technologie en menselijke interactie elkaar aanvullen, is het de uitdaging om de ideale balans tussen beide te vinden. Te veel automatisering kan de “menselijke touch” verliezen, terwijl te veel afhankelijkheid van handmatige processen kan leiden tot inefficiënties. Laten we de details verkennen en ontdekken wat de verschillende aspecten zijn binnen dit onderwerp.

Wat houdt automatisering in?

Hierboven wordt gepraat over automatisering, maar wat betekent dat daadwerkelijk? Automatisering is simpelweg het gebruik van technologie om bepaalde taken uit te voeren zonder dat een persoon dit constant moet overzien. Denk bijvoorbeeld aan een programma dat CV’s scant op bepaalde sleutelwoorden of een systeem dat automatisch herinneringen verstuurt naar kandidaten voor hun sollicitatiegesprek. Automatisering maakt veel processen sneller en efficiënter. Stel je voor dat je honderden CV’s handmatig moet doorlezen in plaats van een systeem te hebben dat dit voor je doet.

Benieuwd hoe een softwaretool jou kan helpen bij het vinden van de ideale balans met recruitment? Boek een demo en ervaar het zelf!

Allereerst is het belangrijk te begrijpen dat technologie vele voordelen biedt. Geautomatiseerde systemen kunnen grote hoeveelheden data verwerken, efficiënt kandidaten screenen op basis van vooraf ingestelde criteria en zelfs voorspellen welke kandidaten het best zouden presteren in een bepaalde functie. Dit leidt tot snellere en vaak nauwkeurigere beslissingen. Aan de andere kant is het menselijke aspect onvervangbaar. Geen enkele technologie kan de subtiele details van een face-to-face gesprek optimaal vastleggen, de passie in iemands stem horen of de subtiele lichaamstaal lezen die vaak meer zegt dan woorden. Het is de menselijke interactie die de “cultuurfit” van een kandidaat kan bepalen, diepgaande gesprekken kan voeren over carrièreambities en die de kleine, maar cruciale, details kan opvangen die een CV of algoritme kan missen.

Het gevaar van te veel automatisering is dat het recruitmentproces onpersoonlijk wordt. Kandidaten kunnen zich slechts een nummer voelen in een eindeloze reeks sollicitanten, wat hun betrokkenheid en interesse in het bedrijf kan verminderen. Aan de andere kant kan te veel afhankelijkheid van handmatige processen leiden tot vertragingen, inconsistenties en menselijke fouten.

De opkomst van technologie in recruitment

De recruitmentsector heeft in de afgelopen jaren een digitale transformatie doorgemaakt. Waar headhunting (actief zoeken en benaderen van individuen voor specifieke functies) en face-to-face interviews ooit de norm waren, daar zijn digitale tools en platforms nu essentieel geworden in het wervingsproces.

  • Softwaretools brengen veranderingen: Met de introductie van geavanceerde software zoals Applicant Tracking Systems (ATS) en Targetingtools kunnen recruiters en HR-professionals efficiënter werken. Deze tools helpen bij het organiseren van sollicitaties en het optuigen van campagnes om de juiste kandidaten aan te trekken.
  • Kunstmatige Intelligentie (AI) in screening: AI-gedreven tools zijn nu beschikbaar om recruiters te helpen bij het screenen van kandidaten. Deze systemen kunnen CV’s scannen op relevante ervaring, vaardigheden en kwalificaties, en zelfs voorspellende analyses maken over hoe goed een kandidaat zal presteren.
  • Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) bij interviews: Met VR en AR zouden bedrijven een virtuele rondleiding kunnen geven door hun kantoren of werkplekken, wat vooral handig is voor internationale kandidaten. Dit soort platformen bieden ervaringen, waardoor kandidaten een gevoel van de bedrijfscultuur kunnen krijgen zonder fysiek aanwezig te zijn.

Waarom is “menselijke touch” belangrijk in recruitment?

Eenvoudig uitgedrukt betekent ‘menselijke touch’ die unieke warmte, empathie en persoonlijke aandacht die enkel wij mensen kunnen bieden. Het is het luisterende oor, de empathie en die intuïtie die je voelt wanneer je met iemand praat. De volgende aspecten zijn hierbij voornamelijk belangrijk:

Hoe te balanceren?

Terwijl we technologie omarmen en de voordelen ervan in de recruitmentwereld erkennen, moeten we onthouden dat er sommige dingen zijn die gewoonweg niet geautomatiseerd kunnen worden. Zowel automatisering als de “menselijke touch” hebben unieke voordelen die kunnen leiden tot een efficiënt en persoonlijk wervingsproces.

1. Definieer waar elke aanpak het meest effectief is

Begin met te bepalen welke aspecten van het wervingsproces het beste geautomatiseerd kunnen worden. Vaak zijn dit herhalende, tijdrovende taken zoals het sorteren van CV’s, het plannen van interviews of het versturen van bevestigingsmails. Daarentegen zijn taken die een diepgaand begrip, emotionele intelligentie of persoonlijke beoordeling nodig hebben, zoals het afnemen van interviews, het inschatten van culturele fit (hoe goed iemand binnen de bedrijfscultuur past) of het creëren van een band met kandidaten, het meest geschikt voor de “menselijke touch”.

2. Integreer technologie zonder de menselijke connectie te verliezen

Technologie moet dienen als een brug naar persoonlijke interactie, niet als een barrière. Hieronder twee voorbeelden van hoe dit gebalanceerd kan worden:

Targetingtool

Deze tools stellen recruiters in staat om specifieke kandidaten te targeten op basis van bepaalde criteria zoals vaardigheden, ervaring of locatie. Terwijl deze technologie het gemakkelijker maakt om een grote pool van kandidaten te bereiken, is het belangrijk om niet te vergeten dat elke kandidaat een uniek individu is.

Menselijke Touch Tip: Gebruik targetingtools om eerst een algemene groep van kandidaten te benaderen. Stuur daarna gepersonaliseerde berichten in plaats van standaard templates. Een simpel, “Ik was onder de indruk van je ervaring bij [vorig bedrijf]” kan een lange weg gaan in het laten voelen van de kandidaat als een gewaardeerd individu.

Applicant Tracking System (ATS)

ATS-systemen zijn softwareoplossingen die het hele wervingsproces beheren, van het posten van vacatures tot het onboarden van nieuwe medewerkers. Ze kunnen automatisch CV’s screenen, interviews plannen en feedback van interviewers verzamelen.

Menselijke Touch Tip: Zelfs als een ATS wordt gebruikt om CV’s te screenen, neem altijd de tijd om een persoonlijk bericht te sturen naar kandidaten die niet zijn geselecteerd. Een automatisch gegenereerde afwijzing kan koud en onpersoonlijk overkomen.

3. Training en bewustzijn

Train recruiters en HR-professionals om technologische tools te gebruiken zonder de waarde van persoonlijke interactie uit het oog te verliezen. Bewustzijn over de sterktes en beperkingen van beide benaderingen is cruciaal.

4. Flexibiliteit behouden

De behoeften van een bedrijf en de technologische landschappen veranderen. Wees bereid om je aanpak aan te passen, meer menselijke interactie toe te voegen of nieuwe technologische oplossingen te implementeren wanneer de behoeften veranderen.

Conclusie

Technologie speelt een steeds grotere rol in veel aspecten van ons leven en kan nuttig zijn in vele situaties. Denk aan de efficiëntie, snelheid en het gemak die technologische hulpmiddelen kunnen bieden. Maar het is essentieel om te beseffen dat technologie geen vervanging is voor het persoonlijke aspect van menselijke interactie. Persoonlijk contact zorgt voor een diepere verbinding, begrip en authenticiteit in relaties. Dit is vooral belangrijk binnen recruitment, waar het matchen van een kandidaat met een bedrijf vaak verder gaat dan alleen vaardigheden en ervaring. Het gaat ook om de culturele fit, de waarden en de persoonlijke klik. Door technologische hulpmiddelen te combineren met persoonlijke interacties, kunnen bedrijven de voordelen van beide benutten. Dit helpt hen niet alleen om sneller potentiële kandidaten te identificeren, maar ook om deze kandidaten op de meest effectieve en authentieke manier te benaderen.

Titel

Anderen bekeken ook

Wat houdt een Audience Network in? De impact op recruitment
Ontdek de psychologie achter succesvolle Employer Branding
Sociale Media: Een game-changer in recruitment software

Hoe wij ons onderscheiden

Wij creëren het nieuwe recruitment ecosysteem

Bereik de juiste kandidaten

Slimme campagnes gericht op het aantrekken van de juiste kandidaten.

Zonder technische kennis

Ontwikkel een werken-bij website zonder over technische expertise te beschikken.

Verlaag je kosten

Geen dure vacature posts, hoge uurtarieven of andere onvoorziene kosten en verlaag hierdoor je cost-per-hire.

Eenvoudig & Snel

Alles gerealiseerd in een ogenblik d.m.v. enkele muisklikken.