Personeel werven

Cem Özkent
10 min

Blijf op de hoogte

Personeel werven kan een lastige taak zijn. En dan met name het werven van góed personeel dat past binnen je bedrijf. Op de actuele arbeidsmarkt is er meer vraag naar arbeid dan aanbod, waardoor er een personeelstekort heerst en weinig werkloosheid is. Dit wordt een krappe arbeidsmarkt genoemd. Geen ideale situatie wanneer je personeel wilt werven, dit kan het erg lastig maken om geschikt talent te vinden. Net als jij zijn ook andere werkgevers op zoek naar goede werknemers met de juiste kennis, ervaring en motivatie.

Succesvol personeel werven

Er zijn talloze manieren om personeel te werven. Maar daarover later meer. Zorg eerst voor een goede basis. Voor je begint met het zoeken van personeel, moet je uiteraard weten wíe je precies zoekt. De eerste stap is dan ook het opstellen van een functieprofiel. Dit kun je het beste zelf doen, jij weet immers om welke werkzaamheden het precies gaat en welk type kandidaat bij jouw bedrijf past. Neem dan ook voldoende tijd voor het opstellen van een functieprofiel en het schrijven van een vacature.

Een functieprofiel opstellen

Een functieprofiel is de basis van je vacature. Het bevat de werkzaamheden, de doelstellingen voor de functie en de eisen waaraan een kandidaat moet voldoen. Ook helpt het je bepalen welke kandidaat je voor een bepaalde functie zoekt. Een functieprofiel opstellen doe je eigenlijk niet pas op het moment dat je personeel gaat werven. Het is aan te raden voor alle functies binnen je bedrijf een functieprofiel te maken. Op deze manier kun je snel handelen wanneer je op zoek moet naar nieuw personeel. Ook kun je de verschillende functies zo beter met elkaar vergelijken en een passende beloning voor iedere functie bepalen.

De inhoud van een functieprofiel

Een functieprofiel bestaat meestal uit twee delen: een functieomschrijving en een werknemersprofiel. In de functieomschrijving begin je met de naam van de functie, de afdeling waar de functie onder valt en de rol van de leidinggevende. Vervolgens benoem je de dagelijkse werkzaamheden en verantwoordelijkheden die bij een functie horen. Ook de beslissingsbevoegdheid moet worden benoemd, evenals de doelstellingen die degene die de functie bekleedt meekrijgt. Tot slot vermeld je de salarisschaal of salarisindicatie en eventuele overige arbeidsvoorwaarden.

In het werknemersprofiel vertel je welke eigenschappen of ervaring de ideale kandidaat zou moeten bezitten. Zo benoem je de benodigde opleiding, gewenste werkervaring en persoonlijke vaardigheden en competenties.

Een vacature schrijven

Wil je personeel werven, dan is het schrijven van een goede vacaturetekst van groot belang om de juiste kandidaten aan te trekken. Graag geven we je enkele tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst.

• Ga voor een aansprekende titel
Een vacaturetitel is de eerste en belangrijkste stap voor het vinden van de juiste kandidaat. Pas wanneer de titel aanspreekt, zal er worden doorgeklikt en lezen mensen de vacature. Houd de titel kort en bondig en gebruik algemene benamingen. Soms is alleen de functienaam al voldoende. Zorg er in elk geval voor dat de vacaturetitel aansluit bij je doelgroep. Doel hiervan is dat een kandidaat direct kan bepalen of het een interessante baan is.

• Vertel waarom het een leuke baan is
Begin je vacature met vertellen wat de baan zo leuk maakt. Kandidaten willen immers graag weten waarom zij op de vacature zouden moeten solliciteren. Denk hierbij aan het benoemen van zaken zoals verantwoordelijkheid, afwisseling of klantcontact.

• Benoem de werkzaamheden
Geef een zo duidelijk mogelijke beeld van de werkzaamheden die bij de functie horen. Dit kan puntsgewijs, maar ook door bijvoorbeeld het beschrijven van een gemiddelde werkdag. Maak dit zo concreet mogelijk en wees hierin altijd eerlijk. De functieomschrijving is het belangrijkste onderdeel van de vacature, dit is namelijk wat de kandidaat concreet moet gaan doen.

• Vertel iets over het bedrijf
Niet alleen de inhoud van de functie, maar ook het soort bedrijf en de sfeer op de werkvloer zijn voor de meeste kandidaten van groot belang. Vertel daarom in de vacature ook kort iets over het bedrijf en over wat jou een goede werkgever maakt. Wat kun jij je werknemers bieden? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de doorgroeimogelijkheden, het zelf kunnen bepalen van je werkdagen en -tijden of de fijne werksfeer met regelmatig personeelsuitjes en een wekelijkse vrijdagmiddagborrel.

• Benoem de arbeidsvoorwaarden
Niet onbelangrijk: wat zijn de arbeidsvoorwaarden? Benoem hierbij zowel de primaire als de secundaire voorwaarden. Primaire arbeidsvoorwaarden zijn zaken zoals het salaris, het aantal werkuren, de werktijden en het aantal vakantiedagen. Onder secundaire arbeidsvoorwaarden vallen alle zaken die hier bovenop komen zoals pensioen, verlofregelingen en bijvoorbeeld een auto of laptop van de zaak.

• Vermeld de functie-eisen
Een kandidaat wil graag weten welke eisen aan hem of haar worden gesteld. Let erop dat je geen lange lijst met functie-eisen maakt, beperk je tot de belangrijkste punten. Te veel eisen kan sollicitanten afschrikken. 

• Nodig uit om te solliciteren
Sluit de vacature af met een uitnodiging om te solliciteren. Vergeet hierbij niet de sluitingsdatum van de vacature te vermelden. Nodig kandidaten ook uit tot het stellen van vragen en vermeld hierbij de naam van de contactpersoon. Ook dit kan eraan bijdragen dat je meer reacties op je vacature krijgt en dat de kans dus groter is dat het lukt om geschikt personeel te werven.

Hoe personeel werven?

Wanneer het functieprofiel en de vacature af zijn, is het tijd om personeel te gaan werven. Maar hoe pak je dit nu aan? Er zijn talloze manieren om personeel te werven. In de eerste plaats zijn er al een aantal dingen die je zelf kunt doen. Gebruik hiervoor de eigen kanalen van het bedrijf. Het plaatsen van de vacature op je eigen website is een goede eerste stap. Overigens kan het ook interessant zijn standaard op je vacaturepagina te vermelden dat ook open sollicitaties welkom zijn, dit is vaak een goede manier om enthousiast en betrokken personeel te werven.

Vervolgens kun je de vacature gaan delen op je social media-kanalen, zoals LinkedIn, Facebook, Instagram of Twitter. Wanneer je de vacature daar deelt, dan bereik je in ieder geval al de mensen die je bedrijf volgen en dus op een bepaalde manier affiniteit hebben met jouw product. Een ander voordeel van deze kanalen is dat het niets kost. Vertel tot slot ook je eigen medewerkers dat je op zoek bent naar een kandidaat voor een bepaalde functie. Omdat zij het bedrijf goed kennen, is de kans aanwezig dat ze goede kandidaten kunnen aandragen. Je kunt hier eventueel ook zelf een wervingsbonus tegenover zetten. Deze manier van werven wordt ook wel referral recruitment genoemd. Of misschien is er wel een collega die zelf interesse heeft in de functie, waardoor je je huidige medewerkers langer aan je bedrijf verbindt. Bedenk dat veel werknemers het interessant vinden wanneer zij de kans krijgen om door te groeien.

Ben je aangesloten bij een fysiek netwerk? Gebruik dit netwerk dan ook in je zoektocht naar de ideale medewerker. Beschrijf hierbij nauwkeurig wat voor soort medewerker jij voor welke functie zoekt. Misschien brengt een van de aanwezigen je wel in contact met de juiste persoon en lukt het je zo om personeel te werven.

Wanneer je deze eerste stappen hebt gezet, is het verstandig je ook te verdiepen in andere manieren om personeel te werven. We benoemen hier de belangrijkste methoden voor werving en selectie.

• Personeel werven via vacaturesites
Een snelle manier om potentiële werknemers te bereiken, is door de vacature op een carrière- en/of vacaturesite te plaatsen. Op dergelijke websites wordt door werkzoekenden vaak gericht gezocht en kun je dus een breed publiek bereiken. Op de meeste vacaturesites kun je daarnaast niet alleen je vacature plaatsen, maar ook zelf zoeken in een database met cv’s van beschikbare kandidaten. Er zijn talloze vacaturesites, zowel gratis als betaald. Toch is het soms lastig om in te schatten hoe interessant een bepaalde website nou eigenlijk is. Heeft de website veel bezoekers en hoe goed is je vacature vindbaar tussen alle andere vacatures? Is een gratis website wel echt gratis of zijn er verborgen kosten? Ook slaan steeds meer werkzoekenden de traditionele vacaturesites over. Bedenk dat het je bedrijf ook geld kost, wanneer een vacature open staat en je geen geschikte kandidaat kunt vinden.

• Personeel werven via een intermediair
Een andere manier voor het werven van personeel is het inschakelen van een uitzendbureau, een detacheringsbureau of een bureau dat gespecialiseerd is in werving & selectie. Recruiters en intercedenten hebben meestal veel ervaring met het vinden van de juiste persoon voor een functie. Er zijn zelfs gespecialiseerde uitzendbureaus voor specifieke functies of branches, zoals voor horecamedewerkers, technisch personeel of secretaresses. Hierdoor kun je gerichter zoeken naar gekwalificeerd personeel. De inzet van een intermediair is niet gratis, maar het voordeel is wel dat het je veel werk uit handen neemt.

Hoewel bovenstaande manieren je wellicht kunnen helpen de juiste kandidaat voor je functie te vinden, zijn deze methoden toch alweer enigszins achterhaald. Met de komst van online marketing wordt het namelijk steeds gemakkelijker om met behulp van een online campagne personeel te werven. Bij Yarle geloven we erin dat dit dé manier is om vandaag de dag zo snel mogelijk geschikt personeel te vinden. Maar hoe werkt dit precies?

Personeel werven met hulp van Yarle

Bij Yarle ben je aan het juiste adres voor het werven van personeel voor je bedrijf. Aan de hand van de nieuwste technologie zetten wij de perfecte online recruitmentstrategie uit bij de juiste kandidaten. Dit doen we onder jouw eigen bedrijfsnaam, waardoor we ook meteen het merk versterken. Hoe wij dit doen? Dit gebeurt door data die wij van jullie ontvangen over de ideale kandidaat te matchen met online gedrag, demografie, interesses en top pullfactoren van de kandidaten. We kunnen dit te allen tijde op korte termijn realiseren. Door analyse en optimalisatie verbeteren wij vervolgens doorlopend het resultaat van iedere recruitment campagne. Zo vinden wij op efficiënte en effectieve wijze kandidaten en kunnen we de kosten laag houden.

De voordelen van personeel werven met Yarle

• We leveren kwaliteit. Doordat we onze campagnes precies afstemmen op jouw doelstellingen en behoeftes en deze telkens blijven optimaliseren, kunnen we hoge kwaliteit leveren. De focus ligt dan ook niet op leadgeneratie, maar op het verkrijgen van kwalitatief goede sollicitaties.

• Lage kosten. Bij ons betaal je geen dure vacature posts, hoge uurtarieven of andere onvoorziene kosten. Je bouwt je eigen kandidatendatabase op en hebt te allen tijde inzicht in de kosten. 

• Innovatieve recruitment. Onze datagedreven aanpak is helemaal van deze tijd en zorgt ervoor dat we met jouw vacature onder jouw eigen bedrijfsnaam actief én latent werkzoekenden op online plekken bereiken.

• We kunnen snel schakelen. Bij ons is het mogelijk een vacature snel online te zetten, waardoor je de gewenste doelgroep binnen een werkdag kunt bereiken. Met Yarle kies je voor de snelste weg om de beste kandidaten te krijgen.

Hoe gaan we te werk?

Wanneer je door Yarle je personeel laat werven, zorgen we ervoor dat er zo snel mogelijk onder je eigen bedrijfsnaam een online campagne wordt gestart om de ideale kandidaat voor je bedrijf te vinden. Dit doen we op social media kanalen waar kandidaten zich bevinden. Dit betekent dat wij de vacature onder de aandacht brengen bij de juiste doelgroep, door te kijken naar onder andere online gedrag en interesses. Wij treden in contact met potentiële kandidaten voordat deze worden voorgesteld. Er is dus altijd vooraf een zorgvuldige screening geweest. Op deze manier zorgen wij ervoor dat jij de juiste kandidaten te spreken krijgt. Kortom: de ideale kandidaat die jij zoekt, zul je vinden!

Jouw vacature bij Yarle

Ben je op zoek naar de ideale kandidaat voor jouw vacature? Bij Yarle zoeken we graag met je mee! Wil jij weten hoe Yarle ervoor kan zorgen dat jij top of mind blijft bij de doelgroep waar jij naar op zoek bent? Wil je jouw recruitmentstrategie innoveren? Begin dan je reis met Yarle vandaag nog en plan nu je demo. Toch nog een vraag? Stel hem gerust, we helpen je graag verder. Neem contact op via [email protected]
of bel naar +31 546 745 002.

Titel

Anderen bekeken ook

Waarom een goede werken-bij-website essentieel is voor jouw organisatie
Wat houdt een Audience Network in? De impact op recruitment
Ontdek de psychologie achter succesvolle Employer Branding

Hoe wij ons onderscheiden

Wij creëren het nieuwe recruitment ecosysteem

Bereik de juiste kandidaten

Slimme campagnes gericht op het aantrekken van de juiste kandidaten.

Zonder technische kennis

Ontwikkel een werken-bij website zonder over technische expertise te beschikken.

Verlaag je kosten

Geen dure vacature posts, hoge uurtarieven of andere onvoorziene kosten en verlaag hierdoor je cost-per-hire.

Eenvoudig & Snel

Alles gerealiseerd in een ogenblik d.m.v. enkele muisklikken.