Latent werkzoekenden aan de haak slaan

Michael Margosyan
3 min

Blijf op de hoogte

Een latent werkzoekende, ook wel passief werkzoekende, is een professional die op dit moment al een baan heeft, maar wel een nieuwe stap wil overwegen. Het aantrekken van deze potentiële werknemers vergt een andere aanpak. In deze blog laten wij jou zien hoe je een latent werkzoekende aan de haak slaat!

Het aantal latent werkzoekenden is nog nooit zo hoog geweest

Uit internationale onderzoeken blijkt dat zo’n 70 tot 80% van de markt latent werkzoekende is. We kunnen de internationale cijfers vergelijken met die van Nederland, want ongeveer 74% van de markt staat open voor een volgende stap en 80% daarvan is latent werkzoekende.

Kijk verder dan een vacaturesite

Zoals eerdergenoemd zijn latent werkzoekenden niet op zoek naar een nieuwe baan, maar staan hier wel voor open. Je zult ze daarom niet snel tegenkomen op een vacaturesite. Tijd om creatief te worden, want je zult ze moeten aantrekken op andere manieren.

Social media kanalen zijn de vijvers!

Met 7,3 miljoen LinkedIn profielen, 10,1 miljoen Facebook profielen en 4,1 miljoen Instagram profielen in Nederland zijn de diverse social media kanalen de vijvers om in te vissen. Je kunt namelijk gericht zoeken op mensen met een bepaalde functie, interesses, mensen bij een bepaald bedrijf en op locatie. Vervolgens kun je gemakkelijk met hen in contact komen door simpelweg op een knop te drukken. Je kunt ervoor kiezen om met ze in contact te blijven en te hopen dat ze zien dat je een vacature open hebt staan, maar je kunt ze ook actief benaderen. Wees creatief! Stuur bijvoorbeeld een leuke video.

Referral recruitment

Referral recruitment is geen nieuwe methode, maar wel een die steeds belangrijker wordt. Laat jouw medewerkers het woord voor je doen en laat hen vertellen over het bedrijf en de vacatures die openstaan. Waarschijnlijk kennen zij net diegene die perfect is voor de job. Bovendien kennen zij het bedrijf als geen ander en kunnen ze haarfijn omschrijven wat iemand kan verwachten. Je kunt hier zelfs een beloning per succesvolle nieuw ingebrachte aanstelling aan hangen.

Maak gebruik van diversiteit

We noemden net al dat de diverse social media kanalen de vijvers zijn om in te vissen en door alle kanalen in te zetten, vind je snel jouw toekomstige medewerker. Bedenk van tevoren goed wat past bij welk kanaal en wat past bij jouw doelgroep. Onthoud ook dat zij niet op zoek zijn naar werk en pas je teksten, foto’s of video’s daar op aan.

Wil jij graag meer weten over onze aanpak wanneer het gaat om het werven van latent werkzoekenden? Neem dan contact met ons op. We laten je graag wat van onze werkwijze zien.

Titel

Anderen bekeken ook

Waarom een goede werken-bij-website essentieel is voor jouw organisatie
Wat houdt een Audience Network in? De impact op recruitment
Ontdek de psychologie achter succesvolle Employer Branding

Hoe wij ons onderscheiden

Wij creëren het nieuwe recruitment ecosysteem

Bereik de juiste kandidaten

Slimme campagnes gericht op het aantrekken van de juiste kandidaten.

Zonder technische kennis

Ontwikkel een werken-bij website zonder over technische expertise te beschikken.

Verlaag je kosten

Geen dure vacature posts, hoge uurtarieven of andere onvoorziene kosten en verlaag hierdoor je cost-per-hire.

Eenvoudig & Snel

Alles gerealiseerd in een ogenblik d.m.v. enkele muisklikken.