Employer branding

Cem Özkent
11 min

Blijf op de hoogte

In de arbeidsmarkt van vandaag concurreren werkgevers voor het beste talent om hun openstaande vacatures in te vullen. Om zich te onderscheiden van de massa en topkandidaten aan te trekken, werken veel bedrijven aan een sterke employer branding-strategie. Bij Yarle zijn we gespecialiseerd in het opzetten van online campagnes voor bedrijven om nieuwe talenten aan te trekken. Employer branding is hierin één van de belangrijkste onderdelen. In deze blog vertellen we meer over employer branding en hoe je binnen je eigen bedrijf een succesvolle strategie kunt inzetten.

Wat is employer branding?

Employer branding is de manier waarop een bedrijf zich aan potentiële medewerkers presenteert. Een sterk werkgeversmerk helpt organisaties toptalent aan te trekken en te behouden. Bij recruitment branding gaat het er niet alleen om hoe je je presenteert, maar laat je ook zien dat je daadwerkelijk betrokken bent bij je werknemers en hun ontwikkeling voorop stelt.

Hoe ziet een succesvolle employer branding strategie eruit?

Allereerst is het belangrijk dat je een duidelijke strategie hebt omschreven. Dit hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, maar blijkt in de praktijk voor veel bedrijven toch een lastige klus. De kern van je boodschap moet namelijk aansluiten bij zowel potentiële kandidaten als bij je huidige werknemers. Je medewerkers zijn tenslotte de belangrijkste ambassadeurs van je organisatie. Daarnaast zijn er allerlei andere componenten die belangrijk zijn in het succesvol toepassen van employer branding. Denk aan de communicatie via verschillende kanalen zoals je website, social media en gerichte advertenties.

Employer branding is niet gemakkelijk

Als je succes wilt hebben met je werkgeversmerk, dan is marketing de sleutel. Net als elke andere marketingcampagne moet die een duidelijke boodschap hebben en gericht zijn op de doelgroep. Het is belangrijk dat veel verschillende kanalen worden gebruikt, zodat je deze samen kunt gebruiken om je doelen te bereiken.

Wat betekent dit voor werkgevers?

Employer branding is een van de meest effectieve manieren voor bedrijven om toptalent aan te trekken. Bedrijven die dit met succes doen, vergroten hun kansen om nieuwe werknemers met veel potentieel te vinden. Als organisatie moet je daarom zeker overwegen om aan je eigen bedrijfsimago te werken! Vooral door de concurrerende arbeidsmarkt is het op dit moment extra moeilijk voor bedrijven om toptalent aan te trekken. Branding is de manier om op te vallen tussen andere bedrijven en vergroot de kans op het vinden van nieuwe medewerkers. Ook op de lange termijn kun je met een effectieve employer brand strategie werken aan het imago van je bedrijf.

Employer branding in recruitment

Veel bedrijven gebruiken nu sociale media om zichzelf als werkgever te promoten. Het belangrijkste hier voor werkgevers is dat ze hun waarden overbrengen en laten zien waar ze voor staan. Hoe wil je door het publiek gezien worden? Dit is heel belangrijk voor kandidaten, want het bepaalt of ze geïnteresseerd zijn in een vacature. Via sociale media kunnen ze bij het eerste contact een goede indruk van je bedrijf krijgen. Ook je website kan doorslaggevend zijn in de recruitment van nieuwe werknemers. Als kandidaten geïnteresseerd zijn, is dit meestal de plek waarop ze met je bedrijf in contact komen. Een pagina met alleen de vacaturetekst is dan niet voldoende. Zorg ervoor dat je een pagina goed vormgeeft en leg uit wat de waarden van je bedrijf zijn. Op deze manier trek je alleen kandidaten die echt geschikt zijn voor de vacature en vergroot je de kwaliteit tijdens de selectieprocedure.

Employer branding social media

Employer branding is een van de belangrijkste onderwerpen voor recruiters op dit moment. De laatste jaren zijn bedrijven zich meer gaan richten op hun employer brand en hoe ze zich als organisatie aan potentiële werknemers presenteren. Dit betekent dat de communicatie meestal via verschillende kanalen verloopt, zoals een website, advertenties en sociale media.

Employer branding LinkedIn

Veel bedrijven gebruiken tegenwoordig LinkedIn als platform voor branding. LinkedIn is ‘s werelds grootste professionele netwerk. Via LinkedIn kun je contacten onderhouden met andere professionals in je bedrijfstak en op de hoogte blijven van relevante onderwerpen. Werkgevers gebruiken LinkedIn steeds vaker om relaties aan te knopen met potentiële kandidaten of huidige werknemers die veel invloed hebben binnen hun werkgebied. LinkedIn biedt ook geweldige kansen voor recruiters om nieuwe kandidaten te vinden. Je kunt bijvoorbeeld de rubriek “jobs” gebruiken om openstaande vacatures te plaatsen. Als kandidaten geïnteresseerd zijn in een vacature hebben ze de mogelijkheid om hun gegevens te versturen via het sollicitatieproces van LinkedIn.

Stappen in een effectieve employer branding strategie

Als je ervoor kiest om aan je branding te werken, dan zijn er een aantal stappen die je daarbij kunnen helpen. Vanuit onze ervaring bij Yarle hebben we een aantal belangrijke stappen uiteengezet die je moet doorlopen:

  • De eerste stap is het opstellen van doelen en doelstellingen met betrekking tot werving en het aantrekken van nieuw talent. Zo krijg je een idee over hoeveel moeite je moet doen om een strategie effectief in te zetten.
  • Schrijf een verhaal waarin duidelijk naar voren komt hoe je bedrijf is opgericht en waar je naartoe gaat. Laat zien dat je transparant bent en de ontwikkeling van medewerkers centraal stelt.
  • Laat je medewerkers vertellen over je bedrijf op social media, je website en in video’s. Op deze manier krijgen sollicitanten een goed beeld van je bedrijf en zien ze dat je een prettige werkomgeving biedt.
  • Toon je talent met voorbeelden en succesverhalen. Dit toont aan dat je bedrijf professioneel en vooruitstrevend is.
  • Deel ervaringen van medewerkers. Door dit te doen laat je zien dat het mogelijk is om hogerop te komen in het bedrijf en dat je medewerkers gaan voor het beste resultaat.
  • Wees origineel en kopieer geen andere bedrijven, maar laat zien wat je bedrijf bijzonder maakt. Zo krijg je een goede kans om de juiste sollicitanten aan te trekken die op zoek zijn naar dynamische werkomgeving.

Employee journey mapping

Employee journey mapping is een geweldige manier om inzicht te krijgen in het proces van de werkzoekende. Met de toepassing van employee journey mapping kom je te weten waar sollicitanten zich in het wervingsproces bevinden en kun je een methode kiezen om ze te activeren. Je kunt op verschillende momenten in het sollicitatieproces je merk zichtbaar maken, door bijvoorbeeld e-mailcampagnes op te zetten of gerichte advertenties te plaatsen op social media.

Langetermijndoelstellingen employer branding

Er zijn veel manieren om goede employer branding in te zetten. Je kunt één of meerdere elementen kiezen die voor jou werken en ze in de loop van de tijd op de juiste manier toepassen. Het is belangrijk te onthouden dat employer branding een proces is waarbij je werkt aan langetermijndoelstellingen. Als je geen langetermijnstrategie hebt, zal je branding minder effectief zijn. Een goede manier om hier naartoe te werken is door de hierboven genoemde stappen te volgen en je resultaten regelmatig te toetsen aan je doelstellingen.

Weet waarom je medewerkers blijven of vertrekken

Werknemers behouden is een belangrijk onderdeel. Als je werknemers kunt behouden, is het gemakkelijker om nieuw talent aan te trekken en neemt je merkwaarde aanzienlijk toe. De reden waarom veel werkgevers worstelen met het werven van personeel heeft eigenlijk weinig te maken met wat ze hun werknemers bieden, maar meer met de redenen waarom mensen bij hun bedrijf vertrekken. Zorg dus goed voor personeel, want zij zijn uiteindelijk de sleutel tot succes! Bij Yarle kunnen we je adviseren hoe je je bestaande personeel onderdeel maakt van een goede employer branding strategie.

Wat je niet moet doen

Kopieer niet en wees origineel!

Je moet vermijden dat je andere bedrijven of hun campagnes kopieert, want dat kan je merkwaarde eerder schaden dan versterken. Employer branding gaat over het uitdragen van je eigen identiteit.

Wees niet ongeduldig!

Zoals bij elke marketingactiviteit moet je niet verwachten dat het proces snel verloopt. Employer branding is een inspanning die op lange termijn resultaten oplevert voor je bedrijf. 

Vergeet je medewerkers niet!

Denk niet dat recruitment branding alleen positieve effecten heeft op je bedrijf. Negatieve verhalen over de ervaring van een werknemer kunnen ook invloed hebben op hoe een potentiële werknemer denkt over je bedrijf. Dit betekent dat je aandacht moet besteden aan wat sollicitanten zien als ze online informatie zoeken over je bedrijf of als informatie opvragen via hun netwerk.

 

De belangrijkste USP's laten zien in vacatures

Bij employer branding is het belangrijk dat je een goed imago opbouwt, maar uiteindelijk zijn de USP’s in de vacature vaak doorslaggevend. De sollicitanten weten op deze manier wat voor soort werkomgeving ze kunnen verwachten en hebben een helder beeld over de arbeidsvoorwaarden. Zorg ook dat je deze USP’s ook via andere kanalen zoals LinkedIn duidelijk naar voren laat komen. Een sterk employer brand laat zien dat jouw organisatie onderscheidend is en de beste voorwaarden biedt.

Wat zijn de belangrijkste factoren om van baan te wisselen?

Bij Yarle hebben we veel ervaring in het opbouwen van een krachtig werkgeversmerk en weten we precies wat de factoren zijn die bepalen of iemand van baan verandert. Allereerst zijn de loopbaan vooruitzichten, salaris-indicatie en werk-privébalans belangrijk. Ook zaken als een vast contract en de afwisseling in het werk kunnen doorslaggevend zijn. Daarnaast is de locatie van groot belang. Door op locatie te targetten, kunnen we je helpen om kandidaten in de buurt aan te trekken die perfect passen binnen je bedrijf. Zo is de kans groter dat ze kiezen voor jouw organisatie en niet naar de concurrent gaan. 

Wat levert employer branding op?

Employer branding kan je echt helpen om meer kandidaten aan te trekken voor openstaande functies bij je bedrijf. Door enkele eenvoudige stappen toe te passen, kun je sollicitanten laten zien wat jouw organisatie bijzonder maakt en waarom ze bij jou zouden moeten solliciteren. Bij Yarle zorgen we ervoor dat we alle resultaten in het recruitment proces inzichtelijk maken voor onze klanten. Op deze manier kunnen we ze precies laten zien hoe groot het bereik van een campagne was en hoeveel leads het heeft opgeleverd. Ook maken we een selectie uit alle sollicitanten en presenteren we alleen de beste opties op basis van de functie-omschrijving. Dit bespaart je als bedrijf veel tijd en zorgt ervoor dat je alleen met kandidaten aan tafel zit die echt iets kunnen toevoegen.

Externe voordelen employer branding

Een groot voordeel van employer branding is dat je de wervingstijd aanzienlijk verkort. Als je een goed idee kunt krijgen over de perfecte kandidaat en hoeveel sollicitanten zich potentieel kunnen melden, kun je hierop anticiperen en vooruit plannen. Het allerbelangrijkste natuurlijk is dat de sollicitanten van een veel hogere niveau zullen zijn. Met een goede strategie kun je een onderscheidende voorkeurspositie verkrijgen ten opzichte van andere bedrijven.

Interne voordelen employer branding

Naast alle externe voordelen biedt employer branding ook veel interne voordelen. Door zowel intern als extern te communiceren over wie je bedrijf is en wat je tot nu toe bereikt hebt, bouw je een positieve bedrijfsgeest op. Dit betekent dat nieuwe ideeën gemakkelijker worden aanvaard, omdat je werknemers zich door het management gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Employer branding kun je dus voor uiteenlopende doelstellingen inzetten.

Wanneer is het tijd om employer branding naar een hoger plan te tillen?

Als je merkt dat je te weinig sollicitaties binnen krijgt op vacatures, dan is het tijd om employer branding een stap verder te brengen. Door online actief over je bedrijf te communiceren, zorg je ervoor dat mensen die op zoek zijn naar banen er gemakkelijker achter kunnen komen waar je bedrijf voor staat. Ook na de sollicitatieprocedure is het van belang om aandacht te blijven besteden aan employer branding, zodat je huidige medewerkers ambassadeur blijven van je bedrijf. Als je werknemers het gevoel hebben dat ze de goede keuze hebben gemaakt, dan zullen ze gemotiveerd blijven en je bedrijf op een positieve manier presenteren binnen hun netwerk.

Employer branding agency Yarle

Employer branding staat of valt met het uitzetten van een goede strategie. Bij Yarle kunnen we je bedrijf helpen met het bedenken en inzetten van een branding plan. We hebben jarenlange ervaring in het veld en weten precies wat werkt voor verschillende bedrijven. We zetten samen de candidate journey uit en geven je eerlijk advies. Zo weet je zeker dat het plan afgestemd is op jouw specifieke situatie. Uiteraard maken we gebruik van een data-driven aanpak, zodat we alle resultaten meetbaar kunnen maken. Ons doel is om gemotiveerde medewerkers te vinden voor jouw bedrijf!

Titel

Anderen bekeken ook

Waarom een goede werken-bij-website essentieel is voor jouw organisatie
Wat houdt een Audience Network in? De impact op recruitment
Ontdek de psychologie achter succesvolle Employer Branding

Hoe wij ons onderscheiden

Wij creëren het nieuwe recruitment ecosysteem

Bereik de juiste kandidaten

Slimme campagnes gericht op het aantrekken van de juiste kandidaten.

Zonder technische kennis

Ontwikkel een werken-bij website zonder over technische expertise te beschikken.

Verlaag je kosten

Geen dure vacature posts, hoge uurtarieven of andere onvoorziene kosten en verlaag hierdoor je cost-per-hire.

Eenvoudig & Snel

Alles gerealiseerd in een ogenblik d.m.v. enkele muisklikken.