De Employee Life Cycle: de ideale kandidaat die optimaal presteert

Cem Özkent
11 min

Blijf op de hoogte

De Employee Life Cycle omvat de volledige relatie tussen een werknemer en het bedrijf waar deze persoon in dienst is. De cyclus begint bij de attraction fase (wanneer mensen je bedrijf/vacature leren kennen) en eindigt op het moment dat ze de organisatie verlaten. Door de ideale kandidaat te vinden, zorg je ervoor dat je tevreden medewerkers in dienst hebt die optimaal presteren. Bovendien kun je medewerkers omzetten in ambassadeurs, wat betekent dat ze jouw bedrijf bij anderen zullen aanbevelen. Goede recruitment campagnes zijn daarom ontzettend belangrijk om kandidaten te vinden die echt goed passen bij je bedrijf.

In dit artikel gaan we dieper in op de fasen van de Employee Life Cycle en leggen we uit hoe je met online recruitment gekwalificeerde kandidaten aantrekt.

Wat is de Employee Life Cycle?

De levenscyclus van een werknemer omvat de gehele periode waarin iemand geïnteresseerd raakt, in dienst treedt en de organisatie weer verlaat. De focus ligt vooral op het vinden van geschikt personeel dat goed past binnen de organisatie. Tevreden medewerkers zullen namelijk positief praten over je bedrijf en uiteindelijk zelfs ambassadeur worden. En dat is uiteindelijk cruciaal voor het succes van je bedrijf! De Employee Life Cycle staat of valt eigenlijk met goede recruitment campagnes, omdat je de kans op een ‘mismatch’ aanzienlijk verkleind.

De zes fasen

De verschillende fasen van de Employee Life Circle zijn erg interessant voor organisaties. Immers, als je eenmaal weet hoe je in elke fase van de cyclus moet communiceren met een sollicitant of medewerker, kun je uiteindelijk de juiste medewerkers voor je bedrijf aantrekken. De cyclus bestaat uit twee onderdelen, die ieder weer zijn opgedeeld in 3 fasen. Het eerste onderdeel is de candidate’s journey (kandidaatreis) en betreft de fasen waarin iemand nog niet bij jou in dienst is getreden. Het tweede onderdeel is de employee’s journey (werknemerreis) en betreft de fasen waarin iemand bij jouw bedrijf in dienst is. Hieronder behandelen we alle fasen.

Candidate journey

Awareness

‘Awareness’ of bewustwording is de eerste fase van de cyclus. Dit is het moment waarop potentiële werknemers jouw bedrijf en/of vacature tegenkomen. Belangrijk is dat je de targeting van alle content goed afstemt op de doelgroep, zodat de juiste mensen jouw informatie vinden en geïnteresseerd raken. Alleen met een goede eerste indruk zet je jouw bedrijf echt op de kaart en raken potentiële kandidaten geïnteresseerd in de vacature.

Consideration

In de overwegingsfase zijn kandidaten serieus op zoek naar een nieuwe baan en overwegen ze om op jouw vacature te solliciteren. Ze zullen verschillende bedrijven en functies gaan vergelijken. Het is belangrijk dat je in deze fase opvalt en dat je voldoende informatie geeft over het bedrijf, de vacature en secundaire arbeidsvoorwaarden. De inhoud moet duidelijk, beknopt en overtuigend zijn, zodat kandidaten snel een goed beeld van je organisatie krijgen. Door goede content zoals video’s te produceren kun je je echt onderscheiden van de concurrentie. In de verschillende fasen van de candidate journey kun je op verschillende momenten specifieke informatie geven aan de doelgroep, zodat ze steeds meer overtuigd raken van de vacature en de mogelijkheden binnen jouw bedrijf.

Hoe je dat in de praktijk doet?

Bijvoorbeeld door middel van retargeting. Wanneer iemand de vacature op jouw landingspagina bekeken heeft, kun je diegene op een later moment een gesponsorde video laten zien op social media en een kijkje geven in jouw bedrijf.

Application & hiring

De sollicitatiefase is het moment waarop iemand zijn CV en sollicitatiebrief aan je bedrijf voorlegt. Je hebt nu de gelegenheid om de kandidaat beter te leren kennen. Het is belangrijk dat je in deze fase vragen stelt over de motivatie, want dit geeft je een goede indicatie of de kandidaat wel of niet bij je organisatie past. De fase waarin een sollicitant solliciteert moet niet te lang duren, omdat een lang en gecompliceerd sollicitatieproces ten koste kan gaan van de ‘candidate experience’. Dit begint al met de pagina waar kandidaten hun sollicitatie kunnen versturen. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 kandidaten afhaakt wanneer het langer dan 20 minuten duurt om een sollicitatie af te ronden.

Een aantal tips om het sollicitatieproces te vereenvoudigen:

  • Bekijk of jouw landingspagina en het sollicitatieformulier mobielvriendelijk zijn. Meer dan de helft van de kandidaten kijkt tegenwoordig op zijn of haar telefoon om nieuwe baankansen te ontdekken.
  • Laat iemand in jouw bedrijf eerst het sollicitatieformulier invullen voordat je de pagina online zet voor de doelgroep. Op deze manier ontdek je eventuele fouten en kun je beoordelen of alle stappen elkaar logisch opvolgen.
  • Blijf in iedere fase van de Employee Cycle communiceren met de doelgroep. Stuur bijvoorbeeld notificaties wanneer nieuwe vacatures vacant zijn, zodat potentiële kandidaten jouw bedrijf niet uit het oog verliezen.

Uiteindelijk beslis je in de aanwervingsfase of je een kandidaat daadwerkelijk een baan aanbiedt. Zorg ervoor dat je tijdens de gesprekken kandidaten echt leert kennen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Beide partijen hebben baat bij een goede match. De werknemer wil namelijk zijn werkgeluk vergroten en als bedrijf wil je groeien en bijdragen aan de ontwikkeling van je medewerkers.

Employee’s journey

Onboarding & impress

De ‘onboarding’ fase is het moment waarop een nieuwe werknemer bij je bedrijf komt werken. Het is belangrijk dat je dit zo soepel mogelijk laat verlopen en dat je de werknemer alle nodige informatie geeft, zodat hij of zij zo snel mogelijk productief aan de slag kan gaan. Dit doe je door bijvoorbeeld een welkomstpakket samen te stellen voor alle nieuwe medewerkers. Zorg ervoor dat je medewerkers echt goed inwerkt door hen eerst een week mee te laten draaien binnen verschillende afdelingen van je bedrijf.

Een aantal handige onboarding technieken:

  • Zorg dat de inwerkprocedure afdelingsoverstijgend is, zodat medewerkers echt een goed beeld krijgen van alle interne processen. Koppel een medewerker niet alleen aan een manager, maar ook een ervaren medewerker die de fijne kneepjes van het vak al kent. Zorg dat nieuwe medewerkers ruim de tijd krijgen om kennis te nemen van je organisatie en om een band op te bouwen met alle collega’s.
  • Stuur nieuwe medewerkers op de eerste dag een e-mail waarin je hen welkom heet. Neem relevante informatie in de mail op waar nieuwe medewerkers op terug kunnen vallen wanneer ze ergens mee vastlopen.
  • Zorg dat de manager regelmatig één-op-één tijd doorbrengt met de nieuwe medewerker. Op deze manier voelen nieuwe medewerkers zich gewaardeerd en kun je beter vaststellen waar ze tegenaan lopen in de inwerkperiode. Op basis van deze informatie kun je je onboarding technieken in de toekomst verder optimaliseren.
  • Zorg dat nieuwe medewerkers echt onderdeel worden van het team. Vooral wanneer je een groot bedrijf hebt, is het belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden. Laat nieuwe medewerkers aan het woord in vergadering en laat hen deel uitmaken van evenementen. Zorg ook dat je nieuwe medewerkers meeneemt in de bedrijfsgeschiedenis en dat de missie, visie en waarden van alle collega’s op één lijn liggen.
  • De levenscyclus van werknemers is een proces dat begint op het moment dat je een vacature plaatst en eindigt wanneer de werknemer je bedrijf verlaat. Het is belangrijk dat je dit proces goed begrijpt, want het zal je helpen om tevreden werknemers te vinden en te behouden.

Enthuse

Het is belangrijk dat je werknemers betrokken blijven bij je bedrijf en dat ze zich gewaardeerd voelen als collega. Dat doe je door hen te belonen bij het behalen van doelstellingen en de mogelijkheid te geven om door te groeien. Op deze manier blijven werknemers gemotiveerd en zullen ze positief praten over jouw bedrijf. Werknemersbehoud is de laatste jaren steeds populairder geworden, omdat het zowel uit economisch als uit menselijk oogpunt erg zinvol is.

Advocate

De Levenscyclus van werknemers is heel belangrijk, want de manier waarop je werknemers over je bedrijf praten heeft een directe invloed op jouw reputatie en succes. Door de juiste medewerkers aan te nemen en goed voor je personeel te zorgen, zullen ze eerder ambassadeur worden van je bedrijf. Ook nadat ze uit dienst treden blijven oud-medewerkers jouw bedrijf aanbevelen aan hun netwerk. 

Belang van goede recruitmentcampagnes

Om alle fasen van de employee life cycle goed te doorlopen, moet je bedrijf allereerst in staat zijn om kandidaten te vinden die aan de functie-eisen voldoen. Vooral door de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het als bedrijf steeds belangrijker om je op een onderscheidende manier te positioneren voor potentieel talent. Als expert op het gebied van online wervingscampagnes weten we hoe belangrijk een goede contentstrategie is om zoveel mogelijk kandidaten te laten solliciteren. Ook het instellen van de targeting is van vitaal belang, omdat je op deze manier de kwaliteit van de sollicitanten ontzettend kunt verhogen. Het simpelweg plaatsen van vacatures op vacaturesites is tegenwoordig niet meer voldoende om in een korte tijd nieuw talent aan te trekken.

Hoe wij te werk gaan

Yarle werkt met een datagedreven aanpak, zodat je altijd weet wat de recruitmentcampagne oplevert. Hieronder noemen we de stappen die we doorlopen om een succesvolle campagne op te tuigen:

Bepalen van jouw doelen

Allereerst gaan we kijken wat jouw doelen zijn. Wie is de doelgroep en hoeveel nieuwe kandidaten wil je uiteindelijk aannemen? De focus ligt niet alleen op een groot bereik, maar juist op het bereiken van de juiste sollicitanten.

Online strategie bepalen

Iedereen laat datasporen achter op het internet. Aan de hand van het online gedrag van jouw doelgroep kunnen we hen heel gericht bereiken. Dat doen we met unieke en waardevolle content die inspeelt op de informatiebehoefte van de doelgroep. Door de customer journey in kaart te brengen, kunnen we tijdens verschillende fasen specifieke content presenteren aan de doelgroep. Hierdoor raken ze niet afgehaakt en blijven ze geïnteresseerd in jouw bedrijf.

Talentenvijver

Het is natuurlijk ons doel om zoveel mogelijk sollicitanten binnen te halen die voldoen aan de functie-eisen, maar deze moeten natuurlijk ook nog gescreend worden. Wij kunnen binnen 1 werkdag een selectie voor je maken, zodat je snel om tafel zit met de juiste kandidaten. Het kan voorkomen dat je kandidaten moet afwijzen die wel goed bij je bedrijf passen. Deze bewaar je in jouw eigen database, zodat je talent niet uit het oog verliest na de sollicitatieprocedure. 

Meetbare resultaten

Van iedere recruitment campagne brengen wij de ‘cost per hire’ in kaart aan de hand van analytics. Met onze campagnes bereiken we vaak duizenden (latent) werkzoekenden en halen we tot wel 100 aanmeldingen binnen. Een recruitmentcampagne van Yarle levert doorgaans een kostenbesparing op van 50%. Daarnaast verhoog je de kwaliteit van de sollicitanten, waardoor je beter personeel aanneemt dat echt bijdraagt aan de groei van je bedrijf.

Tevreden medewerkers begint bij de Employee Life Cycle

Werknemers die tevreden zijn met hun baan zullen beter werk leveren en productiever zijn. Daarom is het belangrijk dat er een goede sollicitatieprocedure is die kandidaten het gevoel geeft dat ze gewaardeerd worden en dat een bedrijf bijdraagt in een persoonlijke en professionele groei. Veel bedrijven maken nog steeds geen gebruik van de kansen die online recruitment te bieden heeft. En dat is zonde, want hierdoor zullen ze hun potentieel nooit bereiken. Het uitbesteden van recruitmentcampagnes kan in dit geval niet alleen op de korte, maar juist ook op de lange termijn veel voordelen bieden voor ieder bedrijf.

Potentieel talent dat snel jouw vacatures vindt

Wil je in korte tijd veel sollicitanten bereiken door middel van een recruitmentcampagne? Wij hebben inmiddels veel bedrijven mogen helpen die in uiteenlopende sectoren actief zijn. Denk bijvoorbeeld aan de agrarische sector en de transport. Onze campagnes leveren aantoonbaar een lagere ‘cost per hire’ op en zijn gefocust op kwaliteit. Met onze kennis van online marketing hoef je zelf niet langer actief op zoek te gaan naar kandidaten, maar vinden actief en latent werkzoekenden zelf jouw vacature.

Wil je de kwaliteit van sollicitanten verbeteren?

Neem vandaag dan nog contact met ons op om te kijken wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen. Via de website kun je ook een gratis demo aanvragen, zodat je op een vrijblijvende manier kennis kunt maken met onze dienstverlening. Tijdens de demo laten we zien hoe we jouw strategie bepalen en brengen we de eerste resultaten in kaart. Het is ons doel om de recruitmentbranche te veranderen!

Titel

Anderen bekeken ook

Recruitment in het digitale tijdperk: Hoe behoud je de menselijke touch?
Hoe bouw je een krachtige Employer Branding strategie om talent aan te trekken?
Slim werven met ChatGPT en Facebook: Een praktijkvoorbeeld voor succesvolle kandidatenadvertenties

Hoe wij ons onderscheiden

Wij creëren het nieuwe recruitment ecosysteem

Bereik de juiste kandidaten

Slimme campagnes gericht op het aantrekken van de juiste kandidaten.

Zonder technische kennis

Ontwikkel een werken-bij website zonder over technische expertise te beschikken.

Verlaag je kosten

Geen dure vacature posts, hoge uurtarieven of andere onvoorziene kosten en verlaag hierdoor je cost-per-hire.

Eenvoudig & Snel

Alles gerealiseerd in een ogenblik d.m.v. enkele muisklikken.