De ideale kandidaat: Wat houdt dit in voor jouw bedrijf?

Bo ter Huurne
7 min

Blijf op de hoogte

Bij Yarle hebben we het altijd over de ideale kandidaat. Maar wat houdt dit nou precies in? De “ideale kandidaat” beschikt niet alleen over de juiste vaardigheden en ervaring voor de functie, maar past ook goed bij de waarden en doelen van het bedrijf. Deze persoon is gemotiveerd om te groeien binnen de organisatie en heeft de potentie om op lange termijn een positieve impact te maken. Bovendien werkt deze kandidaat goed samen met anderen en draagt actief bij aan een fijne teamdynamiek.

Het bepalen van de ideale kandidaat is een ingewikkeld proces dat meer omvat dan alleen het beoordelen van vaardigheden en ervaring. Het draait om het vinden van een kandidaat die niet alleen technisch gekwalificeerd is, maar wiens persoonlijke waarden, werkstijl en ambities ook aansluiten bij de cultuur en doelstellingen van een bedrijf. Of het nu gaat om het invullen van een nieuwe functie of het versterken van een bestaand team, het selecteren van de juiste persoon kan een grote impact hebben op het succes en de groei van een organisatie.

Maar hoe ga je de ideale kandidaat vinden tussen de vele sollicitanten? In deze blog delen we waardevolle tips en richtlijnen die je helpen bij het identificeren, aantrekken en selecteren van de beste kandidaten voor jouw team en bedrijf.

Wie is jouw ideale kandidaat?

Als werkgever is het vinden van de juiste kandidaat ontzettend belangrijk voor het succes van je bedrijf. Die kandidaat is niet alleen goed in het uitvoeren van de taken, maar draagt ook bij aan een positieve sfeer op de werkvloer, en de dynamiek binnen het team. Die “ideale kandidaat” vinden is soms nog best een uitdaging. Het helpt om op deze onderstaande punten te letten bij het zoeken naar potentiële kandidaten. Een persoon die aan al deze eisen voldoet, kan zeer waarschijnlijk jouw ideale kandidaat zijn.

1. Ervaring

Ervaring is een belangrijke factor als het gaat om het beoordelen van een kandidaat voor een bepaalde rol. Denk aan eerdere banen, stages, projecten of zelfs vrijwilligerswerk dat relevant is voor de positie waarvoor ze solliciteren. Kandidaten die eerder succesvol waren in vergelijkbare functies hebben meestal al de vaardigheden en kennis die nodig zijn. Daardoor kunnen ze snel aan de slag gaan in een nieuwe omgeving.

2. Vaardigheden

Als je aan het werven bent, kijk je uiteraard naar de vaardigheden van de kandidaat. Technische vaardigheden zijn natuurlijk belangrijk, zoals programmeervaardigheden voor een softwareontwikkelaar of boekhoudkundige kennis voor een financieel analist. Maar vergeet de ‘soft’ skills niet, zoals communicatie, teamwork, leiderschap en probleemoplossend vermogen. Deze vaardigheden zijn minstens zo belangrijk voor een effectieve samenwerking en het omgaan met uitdagingen op de werkvloer.

3. Opleiding

Educatie kan een rol spelen, maar is niet altijd doorslaggevend. Hoewel een relevante opleiding een goede basis kan bieden, is het vooral de praktijkervaring en ook aanvullende certificaten, trainingen of cursussen die het verschil kunnen maken in een werkomgeving. Het behalen van certificaten en/of het deelnemen aan relevante trainingen tonen de toewijding van een kandidaat aan hun vakgebied. En ook hun bereidheid om zich aan te passen aan veranderende eisen en ontwikkelingen.

4. Persoonlijkheid

Persoonlijke eigenschappen zijn echt van cruciaal belang. Denk aan motivatie, doorzettingsvermogen, aanpassingsvermogen en een positieve instelling. Deze eigenschappen zijn soms lastiger te meten dan ervaring of vaardigheden, maar kunnen net zo belangrijk zijn voor het succes van een kandidaat in een specifieke rol.

5. Culturele fit

Tijdens het werven moet je ook rekening houden met de match met de bedrijfscultuur. Dit betekent simpelweg hoe goed een kandidaat past bij de normen en waarden van een organisatie. Zelfs als een kandidaat op papier aan alle eisen voldoet, kan een gebrek aan culturele fit op de lange termijn problemen veroorzaken. Het is echt belangrijk om niet alleen naar de vaardigheden, educatie en persoonlijkheid van een kandidaat te kijken, maar ook naar hoe goed die persoon binnen de bedrijfscultuur past.

Hoe vind jij de ideale kandidaat?

Nu we een goed beeld hebben van de vereisten waaraan de ideale kandidaat moet voldoen, is het tijd om ze te vinden. Maar hoe pak je dat aan? Het vinden van de perfecte match voor jouw team en bedrijf kan een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er verschillende strategieën en tactieken die je kunt gebruiken om dit proces makkelijker te maken. Hieronder delen we een aantal waardevolle tips en richtlijnen die jou zullen helpen bij het vinden van jouw ideale kandidaat.

1. Definieer de behoeften en vereisten

Voordat je begint met werven, is het belangrijk om duidelijk te hebben welke vaardigheden, ervaring en persoonlijke eigenschappen je zoekt in een kandidaat. Gebruik de criteria die we eerder hebben besproken om een beeld te vormen van de ideale kandidaat. Het stellen van duidelijke criteria helpt bij het doelgericht zoeken naar geschikte kandidaten. Zonder deze heldere richtlijnen verloopt het wervingsproces minder efficiënt, met als mogelijk gevolg dat er minder geschikte kandidaten worden gevonden. Door een uitgebreid profiel van de ideale kandidaat te ontwikkelen, kun je gerichter zoeken en beoordelen welke sollicitanten het best voldoen aan deze vooraf bepaalde normen. Dit helpt om het wervingsproces efficiënter en effectiever te maken, omdat je minder tijd kwijt bent aan kandidaten die toch niet goed bij de functie passen. Daarnaast zorg je er zo voor dat de kandidaat die je uiteindelijk kiest, echt dé beste match is voor de baan en voor het team.

Tip: Gebruik SMART-criteria (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden) om de vaardigheden en eigenschappen te definiëren die je zoekt in een kandidaat. Dit helpt om heel concreet en objectief te zijn in je wervingsproces.

2. Gebruik diverse wervingskanalen

Het is van groot belang om een breed “assortiment” aan wervingskanalen te gebruiken om de grootst mogelijke pool van kandidaten te bereiken. Dit kan variëren van online vacaturebanken en sociale mediaplatforms tot professionele netwerken zoals LinkedIn en branchespecifieke websites. Door een diversiteit aan kanalen te gebruiken, verhoog je niet alleen de zichtbaarheid van je vacature, maar vergroot je ook de kans om verschillende talenten met unieke vaardigheden en ervaringen aan te trekken. Het gebruik van verschillende kanalen stelt je in staat om zowel actief zoekende kandidaten als passieve kandidaten (die misschien niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar openstaan voor de juiste mogelijkheden) te bereiken. Elk kanaal heeft zijn eigen sterke punten en trekt verschillende types kandidaten aan, waardoor je een bredere talentenpool kunt opbouwen.

Tip: Zorg ervoor dat je wervingsboodschap op elk kanaal is geoptimaliseerd voor het specifieke publiek dat het bereikt. Pas de toon en details van de vacaturetekst aan, afhankelijk van het platform. Zo moet een LinkedIn-post meer professioneel zijn, terwijl een bericht op Instagram of Facebook misschien informeler kan zijn en meer gericht op het weergeven van de bedrijfscultuur. Dit helpt om de juiste kandidaten effectiever aan te spreken.

3. Schrijf een aantrekkelijke vacaturetekst

Het schrijven van een goede vacaturetekst is echt een kunst. Het doel? Zorg ervoor dat de vacature niet alleen duidelijk en aantrekkelijk is, maar dat deze ook de juiste sfeer uitstraalt om potentiële kandidaten aan te spreken. Een effectieve vacaturetekst combineert een heldere uitleg van de rol met een uitnodigende toon die enthousiasme wekt. Begin met een titel die direct de aandacht grijpt. Volg dit met een korte introductie die zowel de essentie van het bedrijf als de kern van de baan vangt. Het is belangrijk om de voordelen van werken bij het bedrijf duidelijk te maken — denk aan carrièrekansen, de cultuur, en (unieke) voordelen.

Tip: Met behulp van de chatbot van Yarle kun je snel en moeiteloos effectieve vacatureteksten opstellen die zijn afgestemd op de behoeften van je bedrijf en de ideale kandidaat.

Conclusie

Het vinden van de ideale kandidaat is een belangrijke stap voor het succes van elk bedrijf. Door te focussen op ervaring, vaardigheden, educatie, persoonlijkheid en culturele fit, kun je een goed beeld vormen van wie jouw ideale kandidaat zou kunnen zijn. Deze aspecten, gecombineerd met effectieve wervingsstrategieën en het gebruik van geavanceerde tools (zoals een targetingtool), kunnen je helpen bij het vinden van de perfecte match voor jouw team en bedrijf. Het is een uitdaging, maar met de juiste aanpak en inzet kun je de ideale kandidaat vinden die niet alleen de taken uitvoert, maar ook bijdraagt aan een positieve werkomgeving en de groei van het bedrijf stimuleert.

Titel

Anderen bekeken ook

De ideale kandidaat: Wat houdt dit in voor jouw bedrijf?
Waarom een goede werken-bij-website essentieel is voor jouw organisatie
Wat houdt een Audience Network in? De impact op recruitment

Hoe wij ons onderscheiden

Wij creëren het nieuwe recruitment ecosysteem

Bereik de juiste kandidaten

Slimme campagnes gericht op het aantrekken van de juiste kandidaten.

Zonder technische kennis

Ontwikkel een werken-bij website zonder over technische expertise te beschikken.

Verlaag je kosten

Geen dure vacature posts, hoge uurtarieven of andere onvoorziene kosten en verlaag hierdoor je cost-per-hire.

Eenvoudig & Snel

Alles gerealiseerd in een ogenblik d.m.v. enkele muisklikken.