Arbeidsmarktcommunicatie: verbeter je werkgeversmerk

Cem Özkent
11 min

Blijf op de hoogte

Goede arbeidsmarktcommunicatie wordt steeds belangrijker nu er meer krapte op de arbeidsmarkt is. Met de inzet van goede vacatureteksten, contentmarketing en de juiste online marketingtechnieken, kunnen werkgevers laten zien wat hun waarden zijn en wat ze te bieden hebben aan werkzoekenden. Maar hoe zet je goede arbeidsmarktcommunicatie in? Bij Yarle helpen we iedere dag bedrijven om nieuw talent te vinden met de inzet van online marketingcampagnes. Op basis van onze ervaring vertellen we je alles wat je over arbeidsmarktcommunicatie moet weten.

Wat is arbeidsmarktcommunicatie?

Bij arbeidsmarktcommunicatie focus je je op een strategie die aansluit op de informatiebehoefte van je doelgroep. Door structureel te communiceren naar interne en externe arbeidsmarkt doelgroepen, kun je mensen activeren om te solliciteren op jouw openstaande vacature. Simpelweg betreft arbeidscommunicatie alle vormen van communicatie die je gebruikt om nieuw talent aan te trekken. Denk daarbij aan advertenties, het maken van landingspagina’s en het gebruik van social media.

Recruitment is een vorm van marketing

Een recruiter is natuurlijk geen online marketeer, maar online marketing is wel onmisbaar om de juiste kandidaten aan te trekken. Door gebruik te maken van online datasporen van je doelgroep, kun je een vacature heel gericht onder de aandacht brengen. Dit in combinatie met een goede communicatiestrategie resulteert in een hoog aantal kwalitatieve sollicitanten. Marketing is een perfecte manier om je bedrijfscultuur te laten zien en potentiële werknemers te enthousiasmeren.

Wat zijn de onderdelen van arbeidsmarktcommunicatie?

Arbeidsmarktcommunicatie richt zich eigenlijk op het verkopen van je bedrijf aan potentiële medewerkers. Door middel van employer branding wil je hen aantrekken en de kans vergroten dat ze op je vacature solliciteren. Door de juiste arbeidsmarktcommunicatiestrategie toe passen kun je de candidate experience verbeteren. Maar uit welke onderdelen bestaat arbeidsmarktcommunicatie eigenlijk? Hieronder noemen we de belangrijkste onderdelen:

Employer branding

Met employer branding onderzoek je de informatiebehoefte van een arbeidsmarktdoelgroep. Welke onderwerpen zijn ze in geïnteresseerd en wat verwachten ze van een toekomstige werkgever? Op basis hiervan kun je bijvoorbeeld een landingspagina ontwikkelen waar je de vacature en je bedrijf presenteert.

Online marketingtechnieken

Online marketing biedt vele mogelijkheden om op basis van demografische gegevens, opleidingscriteria en interessegebieden een vacature heel gericht onder de aandacht te brengen. Zo kun je een advertentie bijvoorbeeld met Google AdWords of LinkedIn Ads heel gericht presenteren aan werkzoekenden die voldoen aan de functie-eisen. Je kunt de vacaturetekst en een landingspagina ook SEO optimaliseren door de juiste zoektermen te verwerken. Door middel van een zoekwoordanalyse weet je welke zoektermen online door de doelgroep gebruikt worden.

Meten en bijsturen arbeidsmarktcommunicatie

Je kunt de arbeidsmarktcommunicatie strategie op basis van data voortdurend optimaliseren en daar waar nodig bijsturen. Een goede indicator hiervoor is het conversiepercentage of door de profielen van de sollicitanten te beoordelen. Bereik je daadwerkelijk de kandidaten die aan de functie-eisen voldoen? Door bij te sturen zorg je ervoor dat je werkgeversmerk actueel en aantrekkelijk blijft voor nieuw talent. Wanneer je employer branding op je juiste manier inzet, heb je een krachtig instrument tot je beschikking om heel gericht naar de juiste kandidaten te zoeken.

Selectie maken van kandidaten

Een goede recruitment campagne leidt tot geschikte sollicitanten. Door deze kandidaten te screenen op de eisen van je vacature, kun je een eigen talentpool creëren. Hierdoor verklein je de kans dat je kandidaten op gesprek krijgt die je direct moet afwijzen. Door alleen in gesprek te komen met geschikte kandidaten, kun je sneller nieuw talent aannemen. En dat bespaart een hoop tijd en geld. Daarnaast groeit je bedrijf sneller wanneer je alleen het beste talent aanneemt.

Welke voordelen levert arbeidsmarktcommunicatie op?

Door middel van arbeidsmarktcommunicatie kun je hoogwaardige en geschikte kandidaten aantrekken die toe zijn aan een volgende stap in hun carrière. Maar wat zijn precies alle voordelen? Hieronder noemen we de belangrijkste:

Snellere aanwerving periodes

Met arbeidsmarktcommunicatie worden je vacatures steeds zichtbaarder voor een specifieke doelgroep. Dit verhoogt het aantal geïnteresseerden, waardoor je sneller en meer sollicitaties binnen krijgt.

Je ontvangt de juiste kandidaten

Door arbeidsmarktcommunicatie te gebruiken kun je kwalitatief goede sollicitanten voor je vacatures aantrekken. Een gerichte wervingsstrategie leidt tot minder ongekwalificeerde sollicitanten, waardoor je minder tijd kwijt bent aan het uitpluizen van ongeschikte kandidaten.

Minimale kosten per aanwerving

Een goede arbeidsmarktcommunicatie campagne zorgt ervoor dat werkgevers in contact komen met een doelgroep op de arbeidsmarkt. Dit vermindert de kosten per aanwerving, want je krijgt meer sollicitaties voor je vacatures. Dit wordt ook wel de cost per hire genoemd.

Je verbetert je werkgeversimago

Een goed uitgevoerde arbeidsmarktcommunicatiestrategie verhoogt jouw werkgeversimago. Met een video waarin je je huidige medewerkers laat vertellen over je bedrijf kun je bijvoorbeeld nieuw talent over de streep halen. Employer branding levert ook een bijdrage aan andere marketingdoelstellingen, want je laat zien dat je als bedrijf groeit, innoveert en in beweging bent.

Uitstraling van een professionele organisatie

Door gebruikt te maken van een goede campagne met hoogwaardige content, komt je bedrijf professioneel over. Dit vergroot niet alleen het vertrouwen van potentiële kandidaten in je bedrijf, maar ook van potentiële klanten.

Meer tevreden werknemers

Doordat je werkzoekenden laat zien dat je hen echt de mogelijkheid biedt voor ontwikkeling en groei, zullen ze eerder enthousiast zijn over je bedrijf. Goede arbeidsmarktcommunicatie zorgt er bovendien voor dat je iemand aanneemt die helemaal past bij de functie en je bedrijfscultuur. En dat resulteert zich in meer tevreden medewerkers.

Interactie met de doelgroep

Een arbeidsmarktcommunicatiestrategie geeft je de gelegenheid om met werkzoekenden te communiceren. Je kunt online vragen stellen om te kijken wat ze zoeken in een functie of een bedrijf. Hier kun je je strategie vervolgens op aanpassen.

Enthousiasme binnen de organisatie

Mensen die voor je bedrijf werken willen graag onderdeel zijn van een recruitment campagne, omdat zij ook behoefte hebben aan geschikte collega’s. Door hen te betrekken in de campagne zullen ze enthousiaster worden over je bedrijf en nog beter gaan samenwerken. Een sterk werkgeversmerk trekt dus goede kandidaten aan, maar zorgt intern ook voor een betere samenwerking.

Je kunt nieuwe klanten winnen

Zoals aangegeven gaat arbeidsmarktcommunicatie niet alleen om het werven van werknemers, maar ook om het aantrekken van nieuwe klanten. Als werkzoekenden en de huidige medewerkers enthousiast zijn over je bedrijf, betekent dit dat ze ook eerder geneigd zijn om dit aan hun netwerk door te geven. En daardoor kun je uiteindelijk weer meer nieuwe klanten aantrekken. Daarnaast vergroot natuurlijk de capaciteit van je bedrijf wanneer je geschikte kandidaten aanneemt.

Een aantal veelgebruikte begrippen

Bij arbeidsmarktcommunicatie komen vaak veel begrippen en termen voorbij die voor verwarring kunnen zorgen. Hieronder leggen we aantal begrippen uit:

Employer branding

Employer branding richt zich niet alleen op de werving van nieuw talent, maar juist op het verbeteren van werkplekken en het werkgeluk van de huidige medewerkers. Want door goed te zorgen voor je personeel kun je je in de communicatie richting werkzoekenden ook echt onderscheiden van andere bedrijven. 

Job branding

Job branding is simpelweg het onder de aandacht brengen van wat je als bedrijf te bieden hebt. Dit betekent dat je moet uitleggen waarom je bedrijf anders is dan anderen. Job branding kun je zien als onderdeel om een sterke employer brand te realiseren.

Inbound recruitment

Inbound werving is een arbeidsmarketingstrategie die zich richt op het aantrekken van kandidaten, in plaats van ze te benaderen. Inbound betekent dat je je doelgroep en hun behoeften beter begrijpt, waardoor je waardevolle content kunt creëren. Deze content kun je bijvoorbeeld via e-mail of social media onder de aandacht brengen. Door te onderzoeken waar de behoeften van je doelgroep liggen, kun je authentieke content maken en een goed beeld geven van je organisatie.

Outbound recruitment

Outbound werving is een strategie die zich richt op directe werving. Outbound betekent dat je vacaturebanken of andere platforms gebruikt om in contact te komen met potentiële kandidaten. Ook een recruiter die direct contact legt met een kandidaat is een goed voorbeeld van outbound recruitment. In de praktijk wordt er vaak gekozen voor een combinatie van inbound en outbound recruitment.

HR en recruitment afdeling

De HR-afdeling is verantwoordelijk voor het eerste contact met werkzoekenden. Dat kan via vacaturebanken, maar ook door rechtstreeks contact op te nemen met potentiële kandidaten. HR is echter niet hetzelfde als recruitment. Bij het uitzetten van arbeidsmarktcommunicatie strategie wordt er namelijk gekeken naar verschillende online technieken. En daar zijn specialisten voor nodig die alles weten van online marketing. De afdeling HR is juist onmisbaar bij het voeren van de sollicitatiegesprekken en opstellen van de arbeidsvoorwaarden.

Welke strategie werkt?

Vraag je je af hoe je goede arbeidsmarktcommunicatie inzet? Belangrijk is om je te focussen op de customer journey (kandidaatreis) bij het bepalen van een strategie. Op deze manier onderzoek je welke stappen kandidaten ondernemen totdat ze uiteindelijk solliciteren. Inzetten op de kandidaatreis betekent dat je verschillende communicatiemiddelen gebruikt en deze op het juiste moment inzet om de doelgroep te activeren.

Soorten werkzoekenden

Er zijn verschillende kandidaten waarop je je kunt focussen bij het uitzetten van een arbeidsmarktcommunicatiestrategie. Je hebt mensen die actief naar werk zoeken, maar ook latent werkzoekenden. De eerste groep kun je bijvoorbeeld effectiever bereiken door direct een vacaturetekst onder de aandacht te brengen. Latent werkzoekenden staan alleen open voor een nieuwe uitdaging bij de juiste condities. Dat betekent dat je je communicatie hierop goed moet afstemmen. Je kunt je in video bijvoorbeeld richten op de doorgroeimogelijkheden binnen of de mogelijkheid om cursussen en opleidingen te volgen. De laatste groep zijn kandidaten die helemaal niet op zoek zijn naar werk. Deze wil je wellicht juist uitsluiten in je recruitment campagne. Dit is mogelijk door de juiste targeting technieken toe te passen.

De stappen die een werkzoekende doorloopt:

Een kandidaat richt zich op meerdere bedrijven

Realiseer je altijd dat (latent) werkzoekenden zich op meerdere organisaties tegelijk focussen. In deze fase moet in je communicatie dus vooral laten zien dat je bedrijf authentiek is en de beste voorwaarden biedt. Je kunt bijvoorbeeld een video maken waarin werknemers hun persoonlijke verhaal doen over je organisatie. Let er dan wel op dat je met een video niet dertien in een dozijn wordt, aangezien steeds meer bedrijven online gebruik maken van video’s. 

Kandidaten maken een afweging

Nadat een kandidaat alle opties bekeken heeft, zal diegene een afweging gaan maken tussen verschillende organisaties. Naast een geschikte werkplek zijn dan zaken zoals salaris, uitdaging en flexibel werk erg belangrijk. In deze fase moet je als werkgever laten zien dat je de beste voorwaarden biedt en dat medewerkers hun persoonlijke doelen kunnen behalen.

Nieuwe medewerker aannemen

Uiteindelijk ga je op basis van een voorselectie in gesprek met kandidaten. Belangrijk in deze fase is dat je goed blijft communiceren. Een veelvoorkomende fout is dat sollicitanten na hun gesprek een lange tijd niks horen, waardoor ze niet weten waar ze aan toe zijn. Zorg er dus voor dat je af en toe een email stuurt met een update. En als je een kandidaat weigert, geef dan ook duidelijk aan waarom je voor een andere kandidaat gekozen hebt. Op deze manier kun je de kandidaat een aantal handvatten geven die we van pas komen tijdens andere gesprekken.

Belangrijke tip: keep it simple

Het is een goed idee om arbeidsmarktcommunicatie eenvoudig te houden. Maak je vacaturetekst zo duidelijk en beknopt mogelijk. Voorkom abstract taalgebruik en wees duidelijk in wat je te bieden hebt. Zorg er ook voor dat je de lezer rechtstreeks aanspreekt, dus niet ‘wat wij zoeken in een kandidaat is iemand….’, maar “Jij bent iemand die creatief is en zelfstandig kan werken….’. Mensen voelen zich hierdoor persoon aangesproken, waardoor ze zich sneller willen binden aan je bedrijf. De vacatureteksten kun je op een landingspagina ondersteunen met quotes van medewerkers en video’s waarin je hen aan het woord laat.

Arbeidsmarktcommunicatie door Yarle

Bij Yarle zijn we gespecialiseerd in arbeidsmarktcommunicatie en zetten we dagelijks recruitment campagnes op voor onze opdrachtgevers. Met een datagedreven aanpak weten we een campagne op de juiste (online) plekken uit te zetten en de doelgroep te activeren. Een campagne gaat een stuk verder dan het plaatsen van vacatures op standaard vacaturesites:

Gebruik van data

Mensen laten online data sporen achter. En daarmee kunnen wij online profielen creëren. Op basis van het online gedrag weten we wat de interesses zijn van kandidaten en hiermee rekening houden in de contentstrategie. We kijken naar zaken zoals opleiding, interesses maar ook of kandidaten bij de cultuur van je bedrijf passen.

Talentpool

Na het uitzetten van de recruitment campagne krijg je veel sollicitaties binnen. Op basis van deze sollicitaties maken wij een talentpool, zodat je alleen met geschikte kandidaten om tafel zit.

Benieuwd wat we kunnen beteken?

Onze campagnes bereiken vaak tot wel 100.000 kandidaten en leveren doorgaans 100 sollicitaties op (afhankelijk van de sector en het profiel/vacature). Door onze datagedreven aanpak maken we inzichtelijk wat de recruitment campagne voor jouw bedrijf heeft opgeleverd. Benieuwd wat we kunnen betekenen? Plan dan een gratis demo in.

Titel

Anderen bekeken ook

Waarom een goede werken-bij-website essentieel is voor jouw organisatie
Wat houdt een Audience Network in? De impact op recruitment
Ontdek de psychologie achter succesvolle Employer Branding

Hoe wij ons onderscheiden

Wij creëren het nieuwe recruitment ecosysteem

Bereik de juiste kandidaten

Slimme campagnes gericht op het aantrekken van de juiste kandidaten.

Zonder technische kennis

Ontwikkel een werken-bij website zonder over technische expertise te beschikken.

Verlaag je kosten

Geen dure vacature posts, hoge uurtarieven of andere onvoorziene kosten en verlaag hierdoor je cost-per-hire.

Eenvoudig & Snel

Alles gerealiseerd in een ogenblik d.m.v. enkele muisklikken.